Nyheter

Barn från 12 år kan börja vaccineras 11 oktober

Nyheter Den 11 oktober kommer barn från 12 år och uppåt att erbjudas vaccin mot covid-19 i Region Jönköpings län, i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendation. Vaccineringen kommer i första hand att ske på länets högstadieskolor.

Den 11 oktober kommer barn från 12 år och uppåt att erbjudas vaccin mot covid-19 i Region Jönköpings län, i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendation. Vaccineringen kommer i första hand att ske på länets högstadieskolor. Bild: Pressbild

– Nyttan av att vaccinera barn från 12 års ålder är betydligt större än riskerna. Även om de flesta barn får lindriga symtom av covid-19 så är det några som blir allvarligt sjuka. Dessutom ökar vaccinationen chansen att hålla skolor och fritidsaktiviteter öppna, något som också är viktigt för barnens hälsa, säger biträdande smittskyddsläkare David Edenvik.

De vårdcentraler i Jönköpings län som vaccinerar mot covid -19 kommer att ansvara för de högstadieskolor som finns i respektive geografiska område. Eleverna kommer att få vaccin i skolan på skoltid.

– Folkhälsomyndigheten rekommenderar att hälso- och sjukvården samarbetar med skolorna för att alla barn ska erbjudas vaccin på lika villkor, säger Jonas Almgren, vaccinsamordnare.

På vissa skolor där det finns årskurs 7-9 finns även årskurs 6 och då ska dessa elever vaccineras samtidigt. När det gäller elever i årskurs 6 som har fyllt 12 år och går i en skola där det inte finns årskurs 7–9 planerar Region Jönköpings län för att kunna erbjuda även dessa elever vaccin i skolan.

Alla folkbokförda i Region Jönköpings län som är födda 2006–2009 kommer att få ett informationsbrev på posten. Det skickas då även med en hälsodeklaration och en samtyckesblankett, som båda föräldrarna behöver skriva på vid delad vårdnad.

Skolorna kommer också att ha hälsodeklarationer och samtyckesblanketter på plats för elever som  exempelvis glömt eller tappat bort. Hälsodeklarationen finns översatt på flera språk. Varje skola där vaccination kommer att erbjudas ansvarar för att informera elever och föräldrar.

Region Jönköpings län kommer att skicka en film till skolorna där smittskyddsläkare Malin Bengnér informerar om vaccination mot covid-19 till barn. Tanken är att skolorna kan lägga filmen på intranät och skicka ut till föräldrar på olika  informationskanaler.

Sedan tidigare vaccinerar Region Jönköpings län 16-17-åringar och nu har 72 procent i den åldersgruppen fått en dos.

Källa: Pressmeddelande från Region Jönköpings län

Taggar

Dela


3 reaktioner på Barn från 12 år kan börja vaccineras 11 oktober

Ikväll 28/9 hade även Folkhälsomyndighetens Carlsson och socialministern Hallengren fattat galoppen. Nu kan det börja vaccineras med en tredje dos med omedelbar början! Det är utmärkt! Men jag undrar i vilket tempo? Nu talar man om personer över 80 år, och det var ju de som vaccinerades först. Hallengren sa ”i tur och ordning”, och det är väl bra. Jag hoppas att de snabbar på rejält! Tredje dos till alla över 65 år före jul? Danmark erbjuder vaccin till alla i den åldersgruppen, och både England och USA vaccinerar med tredje dos. Glädjande var också att ikväll hade de slutat tramset med ”fullvaccinerad” – nu sa de istället ”dubbelvaccinerad”! Polletten har trillat ner i det avseendet också – propagandafrasen är borta och nu talar man fakta.

Nu visar studien att antikroppsnivåerna efter vaccinering faller fortare än man hoppats. Det brådskar med tredje vaccindosen. De som vaccinerades först, boende på äldreboenden, börjar återigen drabbas av covid-infektioner.

Vi har överskott på vaccin och regionen tackar nej till erbjudna doser. Då finns det ingen anledning att hålla tillbaka på en tredje dos till redan vaccinerade åldringar. Man skall inte inbilla sig varesig livslångt skydd eller särskilt bra skydd mot deltavarianten av det Astravaccin som personer över 65 år påtvingades av Tegnell. Hans uttalande ”här bestämmer jag, inte Bergström” kommer att bli odödligt. Bergström hade ett riktigt bra förslag. i princip samma som jag föreslagit dessförinnan (om jag nu som kliniker med ett yrkeslivs erfarenhet av sjukvård och forskning tillåts vara lite stöddig).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *