Nyheter

Barn, kultur och äldre är (S) vinnare

Nyheter Socialdemokraterna har lagt sin budget. Jämfört med femklöverns budget ses inga besparingar i barn- och utbildning-, socialnämnd och kultur- och fritidsnämnden

Berry Lilja (S) och Kenth Williamsson (S)  [1/3]

Diskuterar skolan  [2/3]

Kenth informerar om (S) budgeten  [3/3]

– Bakgrunden handlar om att när man 2016 lade budgeten påtalade vi (S) mycket tydligt att budgeten 2017 är svag och att 2018 kommer det att ligga på minus. Beslutet i kommunfullmäktige, inför budget 2017, blev att kommunen skulle ha ett resultat på 2% på sista raden vilket också innebär att man lägger besparingar på 21,7 miljoner under 2017, börjar Berry Lilja (S).

– Med borgarnas förslag så sjönk detta besparingsbeting till 17 miljoner. Nämnderna som ska spara mest är barn- och utbildning, socialnämnd och kultur- och fritid. De här besparingar har vi inte med och det är ingenting vi kan acceptera, fortsätter Berry.

När det gäller barn- och utbildningsnämnden lägger (S) 6,5 miljoner mer totalt än vad femklöverns budget har visat. Berry berättar att Vaggeryds kommun hade väldigt lågt antal elever med godkända betyg för 6 – 7 år sedan.

– Det är inte särskilt attraktivt att visa upp en sådan dålig siffra i länet. Vi satsade stort och 2015 var vi 13:e bästa kommunen i landet. Fantastisk förändring. Det femklövern sparar in på motsvarar ungefär 15 lärare. Våra barn- och förskolegrupper blir inte mindre och klasserna blir större. Vi stärker skolan helt enkelt. Femklöverns budget går helt emot vad regeringen gör för satsningar i skolan och i riksdagen är samtliga partier överens, menar Berry Lilja (S).

– Vi anslår mer pengar till nattis. Vi budgeterar 1 miljon för detta projekt medans femklövern enbart har lagt 400 000 kronor på denna rad, säger Kenth (S).

I Socialförvaltningen satsar (S) 7,2 miljoner, jämfört med femklöverns budget på 5,2 miljoner.

– Gullvivan på Sörgårdsskolan kommer stängas på grund av hälsoskäl, det gör en minskad kostnad på 5,5 miljoner. Vi kan acceptera att avdelningen stängs under ett år då lokalen är gammal. Men människorna finns kvar och då tycker vi att vi vill skicka in mer pengar för att klara alternativa omsorgsformer. Personalen har det besvärligt redan idag, säger Berry.

– 2 miljoner, av dessa 7,2, kommer att behövas på Sörgårdens äldreboende, menar Berry.

Kultur- och fritidsnämnden är den tredje vinnande nämnden i (S) budgeten. 1,1 miljoner är (S) förslaget mot femklöverns 350 000 kronor.

– I en sån här liten verksamhet gör dessa pengar otroligt mycket. Vi kan även ge bidrag till pensionärsorganisationer och arrangemang, vilket också är viktigt. Nämnden har en viktig punkt – Folkhälsofrågan. Mindre badplatser ute på landsorten ska fungera. Det ligger som en besparing i femklövern och vi tycker att det är viktigt att de här närbaden utomhus kan underhållas, avslutar Berry.

– För att klara detta är vårt förslag att skatten ska höjas med 50 öre. Det gjorde vi även förra året. Det skulle ge ett tillskott på 14 miljoner, säger Kenth Williamsson (S)

– Vi har även pratat om ett litet statsbidrag och vi pratar i kraftig underkant. Vårt parti har verkligen inte tagit till i statsbidragen, säger Berry.

Kent avslutar med att regeringen har varit väldigt tydliga med att satsa på välfärden och det beror på ökade statsbidrag. En av av de 14 miljonerna har Vaggeryds kommun redan fått och totalt är det 10 välfärdsmiljarder som regeringen ska dela ut.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *