Nyheter

Barnomsorgsavgift på sommaren

Nyheter "Salle" Atcha (L);s debatt finns att läsa här om ”tvärvändningen" på barn- och utbildningsnämndens senaste möte

"Salle" debatterar

 www.skillingaryd.nu kunde man den 1 november läsa om ”tvärvändning” på barn- och utbildningsnämndens (BUN) möte, gällande en avgiftsfri sommarmånad i barnomsorgen.

För närvarande gäller att en månad är avgiftsfri om barnet inte nyttjar sin plats under fyra sammanhängande veckor i perioden vecka 25 – 33, det vill säga under sommarlovet. Nämnden hade fått ett effektiviseringskrav på 3,7 miljoner, och förvaltningen hade kommit med förslaget att alla skulle betala för hela året oavsett utnyttjande. På den vägen skulle man få in 800.000 kronor. Ett annat motiv var att de nuvarande reglerna gynnar enbart de föräldrar som har möjlighet att ta ut fyra veckors semester under sommaren.

För det första behöver inte de fyra veckorna vara ”sammanhängande”. Det gäller både förskola och fritidshem.

Vi i Liberalerna tyckte att det skulle slå hårt mot barnfamiljer. Särskilt ensamstående föräldrar och de som har flera barn, ifall man inte skulle få denna avgiftsfria månad. För dem som inte kan ta ledigt i juli och bor utanför de två tätorterna, tillkommer en extra kostnad för att skjutsa barnen till Vaggeryd och Skillingaryd, eftersom kommunal barnomsorg i juli bara finns där. Det är heller inte bra för klimatet.

I BUN:s arbetsutskott lade jag för Liberalerna ett eget förslag – att bibehålla avgiftsfri månad. Vi fick stöd enbart av (SD) och förlorade därför omröstningen. Vändningen kom på nämndens sammanträde, där alla partier är representerade. Där fick vi, efter visst förtydligande, stöd av alla utom Kristdemokraterna, vilket vi är tacksamma för.

Atcha Adinda Liberalerna 

Taggar

Dela


2 reaktioner på Barnomsorgsavgift på sommaren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *