Nyheter

Batterilager invigdes: Vaggeryd är en strategisk plats

Nyheter – Driftsättning kommer att ske efter sommaren, berättar projektledarna i Ingrid Capacity när första spadtaget togs för det nya energilagret i Vaggeryd…

Jacob Bergström är projektledare för batterilagret i Vaggeryd  [1/11]

  [2/11]

  [3/11]

  [4/11]

De fattar handtagen...  [5/11]

  [6/11]

Batterilagret invigt. Från vänster Roger Ödebrink (S), Jacob Bergström, Gert Jonsson (M) och Alex Yoiung Shing  [7/11]

  [8/11]

  [9/11]

  [10/11]

Stig Svensson (SD) pratar energi med Jacob Bergström  [11/11]

Energilagret som byggs nu mellan Vaggeryds Energi och Vaggeryds chark är i princip ett mycket stort batteri som tar hand om el när det är överskott, och ger tillbaka den i nätet när det är underskott. På så sätt blir nätet stabilare, säkrare och billigare. Redan idag är det en utmaning både lokalt och nationellt att hantera variationer i efterfrågan och tillgång på el. För att på sikt klara elektrifieringen kommer energilager vara avgörande, och elektrifieringen är avgörande för att klara den gröna omställningen.

Jacob Bergström, projektledare, berättar varför man valde etablering i Vaggeryd;
– Intressant på flera sätt. Strategisk plats. Bra dialog med kommunen och Vaggeryds Energi. Vi kommer att hjälpa till att stötta det lokala och planen är att det ska driftsättas efter sommaren. Vi har 14 lager från Gävle och söderut. 

Spaden med de fyra handtagen fattades av Gert Jonsson, Roger Ödebrink, Alex Yoiung Shing och Jacob Bergström och det första spadtaget för kommunens första batterilager gjordes. 

Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande:
– Välkomna till oss. Vi är en expansiv kommun. Fantastisk industriutveckling. Vi pratar om tillgången till energi. Ni jämnar ut. Sådana här lösningar och andra innovativa lösningar behöver vi i Vaggeryds kommun. Vi vet att det sker en omställning. Ni kommer till rätt ställe, här gör vi skillnad, välkomna!

Alex Youing Shing är byggprojektledare och berättar:
– Vi kommer att vara klara med markarbetet i sommar. I juli kommer tre batterikontainrar med totalt 11 megawatt. Allt ska vara klart när vi går in i september månad. 

Rickard Larsson, vd på Vaggeryds Energi, och granne till batterilagret kommenterar:
– Det behövs för att reglera nätet. Vi är elnätsleverantör och batterilagret blir kund till oss. 

Taggar

Dela


6 reaktioner på Batterilager invigdes: Vaggeryd är en strategisk plats

Ingvar – Kostar inte kommunen något.

Tvärtom kommer kommunen att tjäna pengar på batterierna. Alla kostnader bärs av företaget.

Kommunens första batterilager? Det byggs väl ett på Götafors industriområde som snart är klart?

Blir det förstärkningar inom brandväsendet inom kommunen nu då brand i en sådan anläggning är betydande besvärlig? Med litiumbatterier är det mycket annorlunda att tänka
på med farliga gaser som är både explosiva och mycket giftiga. Sedan grundvatten.kontaminering om mycket släckvatten används.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *