Nyheter

Bättre skolgårdar för mer kreativitet

Nyheter En man från Vaggeryd har lämnat in ett medborgarförslag om att skolgårdarna ska göras för äldre barn

Arkivfoto

Vaggerydsbon föreslå kommunfullmäktige besluta att:

Att skolgårdarna på Hjortsjöskolan 1 – 9 håller hög kvalité av möjligheter och tillräcklig yta som varje person har rätt till enligt boverket.
Vaggerydsbon har arbetat i området i snart 15 år och varje år tas yta till nybyggnationer och renoveringar. Årskurs 1 – 9 delar på en yta som är minimal.

Vi skapar ungdomar som inte har någon fantasi eller tålamod eftersom de aldrig får några utmaningar under sina raster. På högstadiet sitter många elever med sina telefoner för det har ingenstans att ta vägen på skolgården. På 4 – 6 har många elever telefoner istället för att utveckla sig.

Kön till kompisgungan är längre än fredagskön på Ica. En kompisgunga på 500 – 600 elever. 5 vanliga gungor på samma antal.

Ingen lekpark, inga klätterväggar.

Ni som sitter vid makten borde kunna enas om att alla barn i Vaggeryd ska få möjligheter under sina raster. I Nya Zeeland och många andra länder är det första de gör när de planerar en byggnad (skola) att forma en rastgård som skapar kreativitet, lust och återhämtning. I Vaggeryd gör vi däremot tvärtom, vi gör skolgårdarna mindre och mindre. Detta är dock inget som är unikt för Vaggeryd men vi som är en rik kommun ska väl gå i framkant istället för att följa andra.

Förslag som lämnades till våra politiker lyder:

Bygg om skolgårdarna vid Hjortsjöskolområdet, ta hjälp av elevrådet, pedagoger som har fått utbildning på högstadiet om utelek. Skapa en dynamisk skolgård där alla ådrar möts, precis som exempelvis Nya Zeeland. Framförallt bygg anläggningar som är till för äldre barn. De slutar leka för att de inte får någon utmaning.  Gör ett studiebesök i Ulricehamn i deras park har de skapat en miljö för barn mellan 5 – 16 år

Kommunfullmäktige remitterar förslaget till tekniska nämnden för beredning och beslut.

 

Taggar

Dela


4 reaktioner på Bättre skolgårdar för mer kreativitet

Vilken utmärkt ide´! Hoppas våra politiker inser värdet av detta! Man måste satsa på barn och unga så minskar många andra problem i samhället av idag!

Jättebra förslag! Trivs barnen i skolmiljön kanske dom stannar kvar i Vaggeryd för att de vill att deras egna barn ska ha en lika bra skolgång!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *