Nyheter

Bedrägeri mot äldre i fokus

Nyheter Ett viktigt ämne lockade många till Träffpunkt Navet under tisdagen.

Anita Jonsson, aktivitets- och anhörigsamordnare, berättar:

Närpolis Andreas Sjöqvist besökte i veckan Navet i Vaggeryd. Ämnet var bedrägeri mot äldre. Andreas uppmanade alla att anmäla brott eller försök till brott. Han gav lite tips på vad man kan tänka på. Ringer det någon så kan man vänligt säga att man inte är intresserad och sedan lägga på luren. Man ska aldrig lämna ut koder till någon som ringer. Blir man osäker på om någon ringer så kan man be om deras telefonnummer och själv ringa upp.

När man är ute och handlar ska man ha god uppsikt på sin plånbok och bankkort. I en innerficka med dragkedja är bra. Står någon för nära när man ska slå sin kod uppmana att de backar och ha aldrig koden till kortet på samma ställe som kortet.

Ringer det på dörren kan man fråga vem det är och var de vill innan man öppnar. Är man osäker behöver man inte öppna, är det en försäljare så kan man säga att man inte är att intresserad. Att ha telefonnummer till sin bank uppskrivet är bra om man blir av med bankkortet så kan man snabbt ringa och spärra sina kort.

Har man värdesaker hemma är det bra om man fotograferar av dem och förvarar dem hos någon annan. Om man skulle bli utsatt för inbrott så kan man lättare förklara och visa vad man blivit av med. 

Andreas uppmanade också att inte ha så mycket pengar på sitt bankkort. Blir man av med det så finns det inte så mycket pengar att bli av med.

Ett tjugotal damer kom och lyssnade och ställde en del frågor. Polisen avslutade med att uppmana besökarna att sprida den information som man fått under eftermiddagen vidare till sina vänner och bekanta.

Närpolis Andreas Sjöqvist informerar för att förhindra bedrägerier mot äldre. Foto: Martina Ojala

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *