Nyheter

Befolkningstillväxten finns i Vaggeryd

Befolkningstillväxten finns i Vaggeryd

Nyheter Det står helt klart var tillväxtmotorn finns i Vaggeryds kommuns befolkningstillväxt under 2015 på 143 personer.

Det är Vaggeryds tätort som står för nästa hela ökningen.

Vaggeryds stationssamhälle har nu officiellt passerat 5 000-gränsen och nådde vi årets slut 5 112 invånare, en ökning med 128 personer under 2015.

God tvåa i ökningslistan är Svenarums landsbygd med +22 till 595, trea  är Bondstorps församling med +14 till 378 med Tofteryds landsbygd på fjärde plats. Där var ökningen 13 invånare till 546.

Byarums landsbygd redovisar +10 till 994, medan Hok ökade med sju till 648.

Klevshults samhälle minskade med fem till 266 medan Åkers landsbygd redovisar – 7 till 550 invånare.

Störst är minskningen för Skillingaryds tätort som backade med 44 till 3 954 invånare.
Det här visar främst på problemet med bostadsbristen. För att Skillingaryd ska kunna vända trenden krävs att de så kallad flyttkedjorna kommer igång. Det sker lämpligen genom att fler hyresrätter/borätter byggs så att villägare som börjar komma till åren har någonstans att flytta.
Det är bostadsbrist inte bara i Skillingaryd utan i även Vaggeryd. Men i den sistnämnda orten är åtminstone 16 nya lägenheter på gång i VSBo-produktion, inget liknade projektet har startat i Skillingaryd.

Det kommunala bokslutet över de fem senaste årens befolkningsutveckling talar om en ökning med 200 personer sedan 2011. Av dessa står Vaggeryds tätort för 147 och Byarums landsbygd 29 medan Bondstorp har ökat med elva, Hok och Klevshult med vardera nio, Hagshult med sex och Svenarums landsbygd med två. Skillingaryd och Åkers landsbygd har minskat invånarantalet med sex vardera medan Tofteryds landsbygd har minskat med en person.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *