Nyheter

Beklagar lodjursjakt…

Nyheter Naturskyddsföreningen beklagar att licensjakt införts på lodjur. Föreningen är helt emot licensjakt på rovdjur, i detta fall gällande lodjur. Läs Naturvårdsföreningens insändare.

Arkivfoto; Petra de Jong

Skälen är bland andra följande:
  • Lodjuret är fridlyst och ska fredas inte enbart enligt svensk lag utan också genom EU:s art- och habitatdirektiv. Även om antalet har ökat under senare år gör de ingen skada utan ingår i naturens ekosystem där de har sin plats. Flera vittnar om oförglömliga ögonblick i möten med lodjur.
  • De bidrar på flera sätt till den biologiska mångfalden.
  • Bytesdjuren är ofta rådjur. Om man ser till antalet viltolyckor med rådjur, i länet ca 2 400 st/år, behövs lodjur. De har sin plats i naturen.
  • Det finns få negativa effekter i vårt län såsom skadade tamdjur. I sådana fall finns skyddsjakt att tillgå vilket Naturskyddsföreningen inte motsätter sig.
  • Regeringens mål är att öka förekomst av lodjur i södra delen av Sverige för att minska i norra.
  • Risken är överhängande att fler lodjur skjuts än de beslutade vilket är 2 djur i Jönköpings län. Hur reglerar man det? Det finns inga jakttillsyningsmän i länet så vida de inte nyligen tillsatts. Risken är överhängande att flera lodjur skjuts.
  • Det finns också sjukdomar som hotar lodjur. Flera lodjursfamiljer har dött av skabb under 2000-talet i Götaland.
Värna om lodjuren!
Naturskyddsföreningen i Vaggeryds kommun
Lisbeth Karlsson
Ordförande
Taggar

6 reaktioner på Beklagar lodjursjakt…

Skälen du radar upp är ju FÖR lodjursjakt.
Förvalta vilt beroende på hur man känner är en dum idé.

Skabb är ett tecken på att stammen är för tät.
Att flera vittnar om ”oförglömliga ögonblick” på ett så skyggt djur som lo, är också ett tecken på att det finns för många.

Olyckor med rådjur är inte pågrund av mängden rå. Utan andra orsaker.
Lodjur bidrar till den biologiska mångfalden på samma nivå som varg.
Lite och inget alls.

Att det äntligen blir jakt på lo är bra, bara att tilldelningen och området är för litet.

Vi känner inte till att det finns skabb i landet. Att några få har råkat se en lo ute i det vilda betyder inte att vi har massvis av dessa utan tvärtom. Lodjur bidrar till den biologiska mångfalden och det är ju bestämt att vi skall ha minst ett antal av dessa-Sluta Tramsa.

Skabb smittar också från räv till Lodjur. Isf är det ett tecken på att rävatammen är hyfsat tät och gissa villa som minskar rävatammen.

Att färre rådjur inte skulle ha någon inverkam på olyckor med rådjur är totalt trams Mister Sluta Tramsa och det vet du säkerligen.

Men såfort jägare vill jaga mer så används trafikfaran ideligen både för älg och rådjur.

Bästa Lisbeth

Med all respekt, så sitter Du faktiskt med i Jönköpings Läns Viltförvaltningsdelegation, där har det redovisats antal föryngringar. Du vet att antalet lodjur i länet och Du vet att när nivån är så hög att jakt måste till för att reglera stammen. Avskjutningen är väldigt försiktig och reglerad.

Jag kan inte minnas att någon på mötet ifrågasatte beslutet att genomföra jakt på lodjur.

Pelle

Att sitta på två stolar är skumt. Klartext tack Lisbeth Karlsson, vad är din roll i denna onödiga jakt?

Jag har sett lodjur flera gånger från mitt hus och vet inte om upplevelsen varit så enastående. Förförra vintern tog lodjur tre rådjur nära huset – det närmsta 15 meter från husknuten. Förra vintern såg jag ett lodjur och hörde därefter ett rådjur skrika i skogsbacken ovanför huset. Korparna kretsade de närmsta dagarna, men jag lyckades inte hitta kadavret. Även får har tagits av lodjur här. Lodjur med ungar har observerats ca 2 kilometer bort, men den jag har sett från fönstret verkar vara en hane. Påverkan på den biologisk mångfalden av lodjursjakten är väl minimal, för det kommer att finnas så många djur kvar efter jakten att förvaltningsmålet är nått – det handlar ju inte om att på något sätt utrota lodjuren.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *