Nyheter

Bengt minns högertrafikomläggningen

Nyheter Söndagen den 3 september klockan 05.00 är det 50 år sedan högertrafikomläggningen gjordes i Sverige. Bengt Andreasson berättar vad han gjorde den natten.

Bengt Andreasson i Ålaryd, väster om Skillingaryd  [1/3]

Högertrafikskylten som är 50 år gammal  [2/3]

Bengt vid sin guldklimp, Saab V4. Sista modellen som kom ur fabriken i Trollhättan 1980.  [3/3]

– Vi samlades ett gäng grabbar vid stationen i Skillingaryd. Vi var nog 4 – 5 bilar och i samma ålder ungefär. Har för mig att det var Bengt Olsson, Malte Hamlin och Janne Svensson i allafall. Där satt vi och väntade till klockan blev slagen och då rullade vi över på andra sidan gatan. Det gick mycket bättre än vad vi trodde att köra på ”fel sida” som man sa då, säger Bengt Andreasson, Ålaryd, Skillingaryd.

Högertrafikomläggningen för 50 år sedan innebar att all fordonstrafik och även cyklister hädanefter skulle använda det högra körfältet på vägar med dubbelriktad trafik och hålla till höger vid mötande trafik på enfiliga vägar.

Dåvarande vänstertrafiken i Sverige föranledde inte några problem förrän fordonstrafiken på allvar började expandera och trafiken blev allt mer internationaliserad. Då uppstod kravet på en anpassning till det trafiksystem som var det dominerande på den europeiska kontinenten. Ökad trafiksäkerhet i ett internationellt perspektiv var det övergripande skälet till att gå över till högertrafik.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *