Nyheter

Bernd slutar efter 57 år

Nyheter I dagarna firar Bernd Strehlow 57 år som köksmästare och kock. Han har arbetat tillsammans med Owe Gräsman till och från i 37 år. Owe började hos Bernd som 18-åring och Bernd avslutar hos Owe som 75-åring.

Köksmästarna Owe Gräsman och Bernd Strehlow.  [1/5]

Idag är sista dagen på restaurang Spis för Bernd, Anne och Owe.  [2/5]

De båda köksmästarna önskar varandra lycka till.  [3/5]

Bernd och Owe har haft många roliga år som kockar tillsammans.  [4/5]

Kan Bernd släppa kockkniven efter 57 år?  [5/5]

Bernd Strehlow arbetade som köksmästare på Hooks Herrgård när Owe Gräsman som 18-åring kom att börja arbeta för sin läromästare Bernd. Året var 1980 och Owe kom från en hektisk och hård tid på Maxim och Operakällaren i Stockholm, där han var elev och gjorde sin praktik. Tempot och arbetssättet, och även köksmästaren, var lugnare på Hooks Herrgård.

Bernd och Owe arbetade tillsammans i Hok i tre år innan Owe gav sig ut på nya äventyr. Bernd kom att stanna ytterligare nio år innan han tillsammans med sin fru Britt ”drog sig tillbaka” och köpte Ramkvilla Värdshus utanför Vetlanda.
Där kom de att stanna i 10 år innan de återvände till Jönköping. Bernd avslutade sin karriär som kock på en förskola i Jönköping innan han gick i pension.

Längre tillbaka har han också testat på det ”flytande” köket på Svenska Amerikalinjen som gick mellan Göteborg och New York, samt även på kryssningsfartyg i Medelhavet.

Men pensionen blev inte så långvarig, utan han har konsultat åt livsmedelsföretag och gjort sporadiska inhopp som biträdande kock på olika restauranger. Han har hjälpt Owe och Anne Gräsman lite då och då under deras fyra år med Spis. Owe menar att Bernd besitter en kompetens och en kunskapsbas som inte längre finns hos kockar och köksmästare.

Efter hela 57 år i yrket gör Bernd idag sin sista dag som köksmästare och kock. Troligtvis.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *