Nyheter

Beskedet: Restriktioner hävs på onsdag

Nyheter Under morgonens pressträff, meddelade statsminister Magdalena Andersson, socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell att restriktionerna hävs nästa vecka

Montagebild David Alin

– Det är dags att börja öppna upp Sverige. Pandemin är inte över, men i en ny fas. Det har skett avgörande förändringar. Kunskapen om omikronvarianten har blivit större. Antalet patienter med covid-19 har varit stabilt på intensivvårdsavdelning. Vaccinationstakten har varit hög. De som tagit tredje dosen har ökat. Snart har varannan vuxen tagit tredje dosen. Det här innebär ett nytt läge och vi kan öppna upp samhället för vaccinationer, meddelar statsminister Magdalena Andersson. 

– Restriktionerna slopas den 9 februari. En successiv återgång till arbetsplatsen ska göras. Tittar vi framåt ser vi att smittalen är höga, men de högsta ligger nu bakom oss. Det är tydligt att även i fortsättningen att man ska stanna hemma när man är sjuk. Stigande ålder och ovaccinerade innebär fortsatt en risk, avrundar Magdalena Andersson. 

Lena Hallengren, socialminister: 

– Den höga smittspridningen motiverar att ett antal rekommendationer ligger kvar till april. Alla som är över 12 år bör fortsatt vaccinera sig. Stanna hemma vid sjukdom eller misstänkt covid-19 och undvik kontakter med andra. Ovaccinerade rekommenderas fortsatt att undvika trängsel och stora folksamlingar. Hälso- och sjukvården samt omsorgen behöver fortsatt vidta risproducerande och förebyggande åtgärder så länge som det finns en omfattande smittspridning i samhället.

Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör: 

– Precis som prognoserna pekat på har vi glädjande nog en betydligt bättre vaccinationstäckning för den tredje dosen. 

Folkhälsomyndigheten hemställer till regeringen att covid-19 ska upphöra att vara en allmän- och samhällsfarlig sjukdom. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *