Nyheter

Beslut gjordes om bidragsbelopp till fristående skola

Nyheter Per-Erik Lorentzon, förvaltningschef, förklarade för ”nya” barn- och utbildningsnämnden hur bidragsbeloppen 2024 fördelas och under året blir det 10 procents ökning till fristående huvudmän tack vare att kommunen byggt Nya Götafors skola och Sörgårdsskolan… 

Lorentzon, chef på barn- och utbildningsförvaltningen, berättar: 

– Det har varit en del diskussioner om det här och jag gjorde en redogörelse för hur man räknar ut bidragsbeloppen. Nu har beslutet tagits av nämnden. Varje enskild huvudman har fått varsitt beslut och man har tre veckor på sig att överklaga. Vi ser att kommunens lokalkostnader, ersättningslokaler, har ökat med och allt det här hänger ihop. Nu får exempelvis Tofthagaskolan ökning tack vare att vi har högre kostnader för lokaler. 

Bidragsbeloppen är per elev och barn- och utbildningsnämnden beslutar om grundbeloppet. Ett tilläggsbelopp kan ansökas separat. I ett grundbelopp finns parametrar som undervisning, lärverktyg, elevhälsa, måltider, administration, mervärdesskatt och lokalkostnader. Metoden som gör att bidragsbeloppet kan räknas ut görs efter att samtliga budgetposter läses in, filtreras på program, id och enhet. Varje kostnadsslag summeras in i de sju olika kategorierna. Administration på tre procent läggs på. Moms på sex procent läggs på för fristående skolor och beloppen divideras per elev. 

Sammanställningen för bidragsbelopp per barn, och år, till fristående verksamhet beslutades vara:
Pedagogisk omsorg upp till tre år 132 563 kronor, över tre år 97 308 kronor.
Pedagogisk omsorg fritids 32 020 kronor.
Förskola upp till tre år 165 321 kronor, över tre år 129 090 kronor.
Fritidshem 39 694 kronor och lovplats 11 908 kronor.
Förskoleklass 72 346 kronor.
Grundskola årskurs 1–6 97 337 kronor och högstadiet 101 491 kronor.

I gymnasiet, är det per program, elev och år en blandning av beloppen där industritekniska programmet anges vara 206 376 kronor och lägst belopp är ekonomi och samhällsvetenskapligt program med 100 921 kronor varderas. 

Taggar

Dela


1 reaktion på Beslut gjordes om bidragsbelopp till fristående skola

Mycket konstig regel i de där riksdagsbesluten. Bara för att Götaforsbarnen får bättre lokaler så ska privata drivna skolor få mer pengar utan att göra ett enda dugg . Om det ändock vore högre lärarlöner som ska vara jämlika, men lokaler, nej.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *