Nyheter

Beslut om licensjakt på lodjur

Nyheter Länsstyrelsen har idag beslutat licensjakt på två lodjur i länet. Vaggeryd och Värnamo kommuner finns med i beslutet

Arkivfoto Petra de Jong

Länsstyrelsen beslutade under måndagsförmiddagen om licensjakt på lodjur.

I mars kommer det att ske licensjakt i två områden i länet, där två lodjur sammanlagt ingår i skyddsjakten. Norra jaktområdet gäller Habo och Mullsjö kommuner.

Södra jaktområdet omfattar del av Vaggeryd, Värnamo och Sävsjö kommuner. I norr utgörs gränsen av älgförvaltningsområde 6 norra gräns, i öster utgörs den av riksväg 30 och länsgränsen fram till riksväg 25, där gränsen löper längs med vägen fram till länsgränsen i väster. Områdets västra gräns utförs av länsgränsen och E4:an fram till äglförvaltningsområde 6;s norra gräns. Högst två lodjur får fällas inom länet, ett i varje område och lodjur får fällas oavsett djurets ålder och kön. Ungdjur bör av jaktetiska skäl i möjligaste mån fällas före föräldrardjur.

Från Länsstyrelsens hemsida; Beslutet om att tillåta licensjakt på två lodjur under 2020 har fattats för att reglera stammen då den är över förvaltningsmålet som är 5 årliga föryngringar. Enligt det senaste inventeringsresultatet berörs länet av 6 årliga föryngringar, vilket motsvarar ungefär 33 lodjur i Jönköpings län. Förvaltningsmålet, beslutat av Viltförvaltnings-delegationen, anger ungefär hur stor populationen bör vara i Jönköpings län. När populationen är över förvaltningsmålet kan det finnas utrymme för licensjakt.

Länsstyrelsernas ambition är att genomföra licensjakten i en liten skala. Lodjursjakten startar den 1 mars 2020 och varar som längst till och med den 31 mars.

Taggar

6 reaktioner på Beslut om licensjakt på lodjur

2 lodjur i länet får kanske fällas = loppiss i havet.

”Kanske” p.g. av att det säkert kommer att överklagas av kramarna.

Löjligt att tro att detta hjälper att få landsbygdsfolk på gott humör !!

En fråga
Varför skulle vi landsbygdsfolk bli på gott humör för att två lodjur får skjutas. Är det något jag inte förstår här.
Jag blir inte ett skit glad för detta beslut. Inte blir jag ledsen heller. Jag är ganska neutral faktiskt.
Fast egentligen tycker jag väl inte lodjuren är särskillt störande.
Så för min del kunde de få leva allihop. Jag förstår inte vem de stör egentligen.
Lasse Olsson
Ekesås

Jodå Lasse, du har nog missuppfattat mig. Två lodjur som försvinner över ett så stort område är som att pissa i havet – det märks inte.

Åtminstone de av oss som tycker om att ha rådjur på våra marker vill att det ska tas bort mer lodjur.

De som har får är väl inte heller direkt glada, men där får man åtminstone ersättning om man kan visa upp liken.

Vi som har lodjur som tar sina rundor ut från Hattens naturreservat varje natt för att fixa mat är inte lika glada.

Risken att tjuvskyttet ökar är stor, och det finns ju redan ett exempel från Norrhult/Linneryd där polisen gräver upp marken för att hitta spår efter nån som tröttnat.

Stig Svensson
Lilleskog

Väster om Skillingaryd har vi minst en föryngring, men de som spårat lite mer tror att där finns en hona med tre ungar + en hona med två ungar + handjur. Den jag sett flera gånger på mina åkrar verkar vara en hane. I vintras var här också små tassar av vad jag uppfattar som årsunge, men spårsnön var för dålig för mera ingående bedömning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *