Nyheter

Besök av Comstedt blev uppskattat

Nyheter Allan Comstedt besökte Östbo Historiska Sällskap i Skillingaryd på marknadsdagen  för att berätta om sina för många besökare välkända släktingar. 

  [1/5]

  [2/5]

  [3/5]

  [4/5]

  [5/5]

Allans farfar A E Comstedt född 1885 var gift med Helga och flyttade till Skillingaryd 1914. De fick tre barn Helmer, Astrid och Olle. A E var tillsynslärare och aktiv politiker bla som ordförande i skolstyrelsen i Tofteryd och i kommunalfullmäktige.  

– Min far Helmer blev även han överlärare och sedan rektor och skolchef i Skillingaryd. En anekdot var när en elev påträffades i korridoren varpå Helmer frågade varför han var där. ”Jag skrattade” sa eleven. ”Nåväl, då kan du väl gå in” svarade Helmer, varpå eleven replikerade ”Nej jag har inte skrattat färdigt”, berättar Allan Comstedt. 

Allans morfar var handlaren KD Johansson som tillsammans med sin fru Olivia drev en manufakturaffär på Skolgatan som i folkmun förr kallas KD-gatan.

– Ett mycket uppskattat besök som lockade till skratt och där besökarna även gav sina minnen av Helmer och hans syster Margit som var hushållslärare, berättar Jenny Larsen som är ordförande för Östbo historiska sällskap. 

Arrangemanget under marknadsdagen var ett så kallat ”Öppet hus” som föreningen brukar ha tre gånger per termin. 

– Vi får då hålla till i NBV-lokalen i gatuplan i stället för i vår egen lokal som är i bankvalvet under NBV-lokalen. NBV är för övrigt vår samarbetspartnern vid våra program. Under marknadsdagen kom cirka 25 åhörare som dessutom kunde avnjuta kaffe och ostkaka. Föredraget från Allan Comstedt var mycket uppskattat och lyssnarna hade egna minnen av huvudpersonerna, hälsar man från föreningen Östbo historiska sällskap. 

Foto: Per Bunnstad
Text: Östbo historiska sällskap

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *