Nyheter

Biblioteket – het debatt på fullmäktige

Nyheter Har (S) sagt nej till biblioteket, undrar (C). Det finns ingen dold agenda, menar (S).

Kultur och Fritidsnämndens vice ordförande Tuula Ingner (S) informerade för Skillingaryd.nu tidigare i somras att pensionsavgången på Skillingaryds bibliotek inte kommer att ersättas då besparingar kommer att göras inom nämnden. Under kommunfullmäktige var det het debatt om bland annat detta…

Ulf Abrahamsson (C) undrar hur ska vi få pengarna att räcka till i kommunen. Varje specialnämnden får hantera sin egen besparing. I den kan Ulf inte hitta att (S) har sagt nej till besparingen som nämnden nu säger. Är det inte så så har (S) sagt ja, Tuula, jag kan ha fel, men är det så att S inte har drivit projektet med att inte tillsätta pensionsavgången? undrar Ulf och lämnar replik till (S).

– Jag som vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden säger att det finns inga som helst planer att inte tillsätta tjänsten på biblioteket. Skillingaryds bibliotek är en stor mötesplats och ett nav som vi alla behöver. Jag som socialdemokrat driver vår egen budget, ger Tuula Ingner (S).

Tuula Ingner fortsätter att hon hoppas att det finns i protokoll, då hon sagt nej när verksamhetschefen varit på nämndmöte.

– Det finns ingen reservation från (S) i nämnden angående biblioteket och (S) ville spara allt på personal. Vi har gjort den här besparingen på femklöverns budget. Annars vill jag veta vad (S) vill spara på, säger Ewa Magnusson (L) ordförande i nämnden.

– När det gäller kultur- och fritidsnämnden har vi lagt ett eget budgetförslag och där är det inga besparingar. Där är mer satsningar i nämnden. Ni får stå för era och vi för våra. Det är märkligt om vi ska agera på annat sätt. Det verkar inte som du, Ulf, verkar förstå hur det fungerar, påpekar Kenth Williamsson (S).

– Biblioteket i Skillingaryd är viktigt och det finns också mycket spontanbesök till bibliotek och det är en social mötesplats och det tycker vi är jätteviktigt. Hur kan man dra ner på den här verksamheten? Meröppet ska rädda allt och alla. Det där får man ta med en nypa salt. Vet ni hur många som har tillgång till meröppet? 12 personer och då är jag en av dom. Sen finns det en del personal på Skillingehus också som har nyckel. Kan man vara nöjd med att sänka tiderna på biblioteket? Det är djupt bekymmersamt, menar Kenth Williamsson (S).

– Jag måste få ta tag i diskussionen. Det stör mig nått så oerhört. Är det verkligen så? Jag har försökt att läsa igenom alla beslut. Är det så att (S) någonstans sagt nej i biblioteket? Jag kan inte hitta det iallafall och jag blir irriterad. Det här har inte med budgeten att göra. Det har att göra med vad ni tycker och har sagt. Vi i (C) vill ha bibliotek överallt, men vi har fått vika oss, då vi inte kan ha det överallt i kommunen, avslutar Ulf Abrahamsson (C).

På onsdag lämnar organisationer in namninsamlingar till nämnden mot beslutet att inte ersätta pensionsavgång.

Arkivbild

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *