Nyheter

Biblioteket i Vaggeryd kan komma att flyttas

Nyheter Det är kultur- och fritidsnämnden som vill se över bibliotekets placering

Foto: Vaggeryds kommun

Sedan länge har Fenix haft biblioteket som hyresgäst med alla de aktiviteter som de kunnat erbjuda intresserade besökare. Men nu har det väckts tankar på att biblioteket bör vara mera centralt placerat. Läget där man finns idag inbjuder inte till spontanbesök enligt kultur- och fritidsnämnden. Därför har man gett ett uppdrag till bibliotekschefen att utreda om det är möjligt att flytta biblioteket till lokaler på första våningen på Skänkelund.

Genom en sådan flytt hoppas och tror man att man kan nå nya grupper som inte besöker biblioteket idag då det kan upplevas ligga för långt från centrala Vaggeryd där affärer och annan service finns. Det kan då locka till ett biblioteksbesök när man ända gör andra ärenden, enligt nämndens tankar.

Man stödjer sig på forskning som stöder tanken på att ett centralt placerat bibliotek också har förutsättningar att locka nya grupper samtidigt som man behåller de vana besökarna.

Taggar

Dela


17 reaktioner på Biblioteket i Vaggeryd kan komma att flyttas

Fenix behöver lokaler och jag förstår om eleverna inte vill sitta i kalla spanska gatan. Gör centrum levande istället.

Jättebra med ett centralare läge. Tror också Coop eller banken hade varit bättre men vad ska man göra.

Tror att vissa överskattar elevers användning av bibliotek för läsning och information. Det märks framför allt nu i coronatider då många bibliotek tar bort sina möbler.

Jag jobbar på folk och skolbibliotek i en annan kommun och skolelevernas besök har minskat med 90 procent när de inte kan sitta och spela kort och hänga på bibblan.

Bengt Andersson med fleras förslag om Handelsbankens lokaler låter mycket bra. Passa på att tänk lite utanför boxen och samarbeta med filer och så kan torget fyllas med aktiviteter för alla åldrar.

Skänkelund, nej gör inte ett misstag som vi ska få lida för länge.

Tänk i nya banor!

Ja, så kan man göra en dörr in till konditoriet och få in bulldoft till bibblan.
Och biblioteket kunde tillåta att man tog med tidskrifter och ”bara titta lite i böcker” när man fikade inne på Ritz.
Jag ser många vinnare i upplägget.

Snälla rara. Det är självklart många som tycker att det skall ligga mer centralt och Skänkelund ligger inte centralt. Det går ju inte ens att sälja jordgubbar där för ingen hittar dit.
Centralt ja, men använd då centrala lokaler.

Om det är ett centralt och tillgängligt bibliotek så tror jag verkligen på Coops lokaler. Då får fler ”vägarna förbi ” när de även besöker övriga centrums butiker och troligen fler besök automatiskt. Speciellt om det görs lite mysigt med en liten fikadel, kanske någon av befintliga fik vill hyra in sig.

Handelsbankens lokaler ligger centralt och bra. Bättre än Fenix, hjälper inte att det finns stor parkering om man bara har sin rollator att ta sig fram med.

Det finns redan ett centralt bibliotek i kommunen: Mitt i Skillingaryd i kommunhuset finns det ett utomordenligt bibliotek. Det är nära till tåg- och busstation. Vid torget med bland andra systembolag, apotek, konditori och övrig samhällsservice. Det kan inte Skänkelund erbjuda

Min personliga åsikt i detta är att man gör ungdomslägenheter i Skänkelund i stället då det är en bristvara. Gör om gamla Coops:s lokaler till bibliotek i stället. Där ligger allt bra till och centralt och allt på markplan. Det ät smidigt för alla att ta sig dit. Plus att det är tråkigt med dessa tomma lokaler mitt i centrum

Biblioteket är på rätt plats nu
Det finns gott om parkering
Elever kan låna
Enkelt att besöka. Helt rätt plats – inte in i centrum för att trängas

Hej.

Går det inte att få ännu mera i centrum, kanske i Handelsbankens lokaler (De flyttar ju den 5 mars) eller Coops gamla lokaler.
Jag tycker att ett bibliotek skall ha eget eller hänga ihop med ett ”fik” så man kan ta en fika samtidigt som man lånar eller läser något.
En träffpunkt där man kan små-umgås lite spontant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *