Nyheter

Bidraget ger nya spänger vid vandringsled

Nyheter Utanför Byarums kyrka har idag 20 000 kronor lämnats över från Sparbanksstiftelsen Alfa till föreningen Munkaledens ordförande Kurt Andersson.

Kurt Andersson, ordförande för Munkaleden, tog emot värdebeviset på 20 000 kronor från Clemens Svensson, Sparbanksstiftelsen Alfa  [1/4]

Munkaleden mellan Nydala och Byarum  [2/4]

Karta vid Byarums kyrka där det finns olika vandringsalternativ  [3/4]

Kurt berättar att pengarna ska användas till nya stänger vid Knektamossen, mellan Nydala och Hagshult  [4/4]

– Vi kommer att använda våra pengar till att göra nya spänger över Knektamossen som ligger mellan Hagshult och Nydala, precis intill gränsen mellan Vaggeryds- och Värnamo kommuner. De spänger som ligger där idag är 18 år gamla och nu är det dags att byta, säger en glad ordförande Kurt Andersson när han mottager värdebeviset på 20 000 kronor från Clemens Svensson från Sparbanksstiftelsen Alfa.

Föreningen Munkaleden har ett 40-tal betalande medlemmar och Kurt Andersson tror att närmare 20 000 personer har vandrat på leden, som är fyra mil lång och kan vara plus två mil om man går den nya leden förbi Bäck, Taglarp och Nåthult som ligger östra delarna av Vaggeryds kommun.

– Att just Munkaleden fick penningpriset är för att vi vill främja lokala föreningar inom kultur och Munkaleden är ett fantastisk förening med ideella krafter och kulturella inslag. Man ansöker om pengar och sist vi var här i Vaggeryds kommun var för att dela ut penningpris till Vaggerydsdagen. Stiftelsen jobbar i Värmland, Skaraborg, Östergötland, Gotland och Jönköpings län och det finns liknade stiftelser i övriga delar av landet också. Vi vill hjälpa till att sätta orten på kartan och uppmuntra för att att vidmakthålla föreningar med kulturarv och i dagens digitaliserade samhälle känns det bra att göra en insats för Munkaleden, säger Clemens Svensson från Sparbanksstiftelsen Alfa i Jönköping.

– Den här pengen täcker två tredjedelar av kostnaden för spängerna i Knektamossen vilket vi är glada för. Förutom pengar har det vi lagt ner ungefär 80 ideella timmar bland ett tiotal av våra medlemmar. Det här med nya stänger behövs ibland då Munkaleden går över gammal mosse. Stockarna som munkarna lagt ut under sin vandringstid har hittats ungefär en meter ner i mossen. Några har plockats upp och stockarna är tidsbestämda till år 1273, berättar Kurt Andersson.

Munkarna kom till Nydala på 1100-talet och vandrade till Byarum där nunnorna bodde. Abbedissan fick inte bikta och dagliga mässor och biktning behövdes och det var munkarnas uppgift, därav vandringen till Byarum. En rund pelare vid södra ingången till kyrkan påminner om munkarnas färd från Nydala till Byarum.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *