Nyheter

Bildextra: 300 WIK-böcker – även till Argentina

Nyheter WIK-boken drog mängder med besökare till Magnisa stuga under lördagen, det som skulle ha varit Waggerydsdagen, skapad av Waggeryds IK..

Coronapandemin satte stopp för Waggerydsdagen men det blev WIK ändå denna dag då Waggeryds Museiförening presenterade boken om WIK 100 år. Huvudförfattaren Kåre Boberg hyllades för övrigt av Vänskapsklubben med att bli årets Vaggerydsprofil.

– Vi sålde 300 böcker och hade en jämn ström med besökare hela dagen.
Många av våra besökare köpte mer än en bok. Tre, fyra böcker var inget ovanligt. Under veckan har vi skickat många bokpaket bland annat till Luleå, Göteborg, Arvidsjaur, Norrköping och Falköping, berättar Lars Erik Joakimson i Waggeryds Museiförening.

En bok skickas för övrigt ända till Argentina. Det är inte Diego Maradona som beställt boken men väl Viktor Lindberg som bor där sedan några år tillbaka med sin familj. Viktor har bott i Vaggeryd och spelat fotboll i WIK.
– Han skrev till oss att han ville ha boken och därför bestämde vi att skicka den till honom, berättar sysslingen Petter Johannesson och Viktors bror Ludvig Lindberg.

Sammantaget blev det en känsla av hemvändardag med möten mellan gamla Vaggerydsbor trots att Vaggerydsdagen var inställd.

WIK-boken lär komma att fortsätta sälja bra, bland annat i samband med öppet hus i Magnisa stuga.

Petter Johannesson och Ludvig Lindberg köpte en bok för leverans till Argentina  [1/19]

Samling utanför Magnisa  [2/19]

Folkvandring  [3/19]

Sven-Bertil Karlsson, till höger, har varit starkt engagerad i WIK-boken  [4/19]

Pelle Hedman, den meste WIK-spelaren genom tiderna  [5/19]

Petter Johannesson fick en bok signerad av Kåre Boberg  [6/19]

Kåre hade fullt upp att signera böcker  [7/19]

Glada denna dag  [8/19]

Tomas Johansson köpte en bok och Lars Erik Joakimson hade fullt upp med att öppna kartonger  [9/19]

Camilla Appelqvist sålde böcker till bland andra Sven Lundgren  [10/19]

Johnny Skantz och Sven Lundgren, tidigare jobbarkompsiar på Swedese och fotbollsspelare i WIK  [11/19]

Nya boken lockade  [12/19]

Skyddat  [13/19]

Monica Liljeroth och Jörgen Bergström inhandlade en bok  [14/19]

På väg hem med boken och kanske en bliviande bokköpare...  [15/19]

Bara att bläddrar på...  [16/19]

..fina bilder...  [17/19]

...och mycket att läsa  [18/19]

Nostalgi  [19/19]

Nedan vår tidigare text om boken

Kåre Boberg har varit den sammanhållande kring boken, men har haft stöd av flera andra.
Noteras kan att boken inte släpps förrän den 29 augusti men vi har fått ett recensionsexemplar och nu på onsdag har IOGT/NTO två samlingar där Kåre berättar om boken.

1970 presenterades en bok om WIK 50 år men den och den nya går inte att jämföra. 100-årsboken inbjuder till fantastisk läsning genom alla fina bilder och är välredigerad. Den är helt enkelt en guldgruva för en nostalgiker men även förd den som vill läsa mer om WIK på senare år.

• Började hösten 2018
Kåre har haft boken i åtanke i många år och han tog upp mängder med klippböcker och annat till vår redaktion på Skillingaryd.nu där det var tänkt att Kåre skulle börja skriva boken. Denna idé övergav han så småningom men inte att skriva boken. den 12 oktober 2018 satte han igång på allvar.

I samarbete med Waggeryds Museiförening har nu 1 000 exemplar tryckts och åtskilliga av dem lär snabbt bli sålda. Det är helt enkelt ett praktverk där man står ståpäls och rysningar när man bläddrar igenom den och fastnar här och där för en del av de fantastiska ögonblicken i klubbens historia.
Det handlar långt ifrån bara om glansåren med division 2-fotboll i mitten av 1950-talet. WIK är så mycket mer även om just de åren var speciella. Sven ”Gliet” Eliassons bilder från dessa åren har betytt mycket.

• Skriver fler böcker
Det är bara att gratulera alla som är intresserade av ett stycke småländsk idrottshistoria och Kåre Boberg bör nu vara gjuten att få kommunens kulturpris. Han är ju inte bara mannen bakom denna bok utan även i den i år 60-årsjubilerande Byarums Hembygdsförenings Årsskrift. Hans far var i många år sammanhållande och så småningom kom Kåre in i bilden.

Kåre berättar en hel del om de tidigare åren men lyfter även fram ledare och andra som ibland är lite doldisar.

– Jag känner mig nöjd, fått som jag ville ha det, säger Kåre och tackar alla andra som varit delaktiga i bokens tillkomst.

Taggar

Dela


1 reaktion på Bildextra: 300 WIK-böcker – även till Argentina

Läst o grattis WIK, Kåre o alla vi som fått ta del av detta mästerverk. Bra reportage med fina bilder av Per

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *