Nyheter

Bildextra: Betelkyrkan – bakom kulisserna på en webbsänd gudstjänst

Nyheter Efter att det blivit restriktioner för att högst 50 personer får samlas inomhus var församlingarna i Vaggeryd tvungna att ta till nya grepp.

Sändningen börjar strax  [1/8]

Från vänster Axel Swahn, Martin Lönnheden, Patrik Elg och Olliver Axelsson  [2/8]

Olliver Axelsson har varit tekniker vid varje gudstjänst  [3/8]

Ljudtekniker Christer Gustafsson har översikt över den tomma kyrksalen  [4/8]

En av de två fjärrstyrda videokamerorna  [5/8]

En filmduk reflekterar strålkastarens ljus mot talaren  [6/8]

Hanna Axelsson var mötesledare  [7/8]

Malin och Annelie Gustavsson sjunger  [8/8]

I en del kyrkor är det fortfarande besökare på söndagsgudstjänsterna. Det nya är att samlingarna strömmas på webben.

Betelförsamlingen i Vaggeryd var tvungna att helt ställa in gudstjänster med publik och i stället övergå till webbsända gudstjänster. Starten skedde den 5 april och den 31 maj hölls den nionde gudstjänsten. De som tittar har märkt att sändningarna har blivit allt proffsigare. Förklaringen är att församlingen köpt in en ny dator och två nya fasta videokameror som fjärrstyrs. Detta gör att man har möjlighet att tv-sända alla sina gudstjänster i framtiden.

När vi tittade in hur det såg ut vid sändningen av gudstjänsten den 31 maj stötte vi på dagens tekniker Olliver Axelsson, Martin Lönnheden, Patrik Elg och Christer Gustafsson. Minst fyra personer går det alltså åt för att sköta tekniken vid varje webbsändning. Andra som hjälpt till vid tidigare sändningar är Martin Elg, Johan Axelsson, Karl Lindoff, Kent Gustafsson och Mats-Eric Fransson.

Ekumeniska barnkören, Betel Gospel och andra konstellationer har stått för sång och musik. Några har turats om att leda gudstjänsterna och Jakob Fhager Bjärkhed eller Axel Swahn har predikat. Gudstjänsten på Mors Dag leddes av Hanna Axelsson, församlingens ungdomsledare Axel Swahn predikade och för sången svarade Annelie Gustavsson och hennes dotter, Malin Gustavsson.

Webbsändningarna hittar man på betelvaggeryd.se, där det länkas till kyrktorget.se. Enligt kyrktorget.se är det cirka 200 som är uppkopplade en söndagsförmiddag, vilket betyder att kanske minst 300 personer tittar på livesändningarna. Till detta kommer att varje gudstjänst i efterhand har flera hundra visningar på Youtube. Man når alltså ut till betydligt fler än en vanlig gudstjänst, som kanske samlar cirka 100 besökare.

Lars-Evert Eskilsson

Fotnot: Engelska ordet streamining, strömmande media som är uppspelande av ljud- och videofiler på mottagarens enhet samtidigt som de överförs över ett nätverk

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *