Nyheter

Bildextra: Internationellt besök vid Fenix

Nyheter Internationellt miljöbesök på Fenix Samtidigt som förhandlingarna pågick i Madrid kring klimatet var Fenix Kunskapscentrum värd för besökande lärare och elever från franska Troyes och polska Opole, för att tillsammans jobba med projekt om naturen – vår värld.

Den franska gruppen  [1/6]

Alla mewdverkande  [2/6]

Presentation vid Lillemo  [3/6]

Den polska gruppen  [4/6]

Besöket vid biokraftvärmeverket i Värnamo  [5/6]

Presentation i Fenix  [6/6]

Det var andra träffen för EU-projektet Erasmus + med de tre skolorna och praktiskt miljöarbete stod på agendan. Totalt var ett 70-tal elever från Fenix i Vaggeryd engagerade tillsammans med 35 elever och lärare från Polen och Frankrike.

Gästerna bodde i familj och deltog i intensiva studiebesök. Veckan inleddes med att Raymond Pettersson gick igenom FN:s mål Agenda 2030 och regionens arbete med hållbarhetsfrågor i den nyligen antagna Regionala utvecklingsstrategen, RUS.

Därefter medverkade Jafar Mohammed Ali, som talade kring temat ”Spekulativ design”. Han ifrågasatte om vår nuvarande konsumtion verkligen är nödvändig och presenterade en lång rad exempel på lösningar hur vi kan utnyttja förnybar energi i vår vardag.

Tisdagen och torsdagen var studiebesöksdagar. Under tisdagen var gruppen i Skillingaryd där Sven Engkvist i Miliseum berättade hur försvaret jobbar med hållbarhet, Elin Ljungkvist visade torpet Lillemo i Skillingaryd och förklarade hur man överlevde förr med enkla medel, hos Remida presenterades hur man kan återanvända spillmaterial från industrin.
Kommundirektör Annika Hedvall, kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) och miljöstrategen Madelene Larsson redogjorde för kommunens arbete med klimat och miljöarbete. Under torsdagen gick färden mot biokraftvärmeverket och reningsverket i Värnamo, där gruppen fick en fin guidning av Stefan Berg och Patrik Petersen.

Store mosse under en vandring ut till Svartgölen fick alla njuta av frisk luft och ett lätt snöfall. I Naturum guidade sedan Carina Härlin. Bespisning skedde också i fält av Mattias Lindkvist Toftgård och Sakineh Mohammad. Under onsdagen arbetade eleverna i bibliotekets skaparverkstad i Fenix och Anne Ekwurtzel lärde ut hur man jobbar med trådslöjd.

Under fredagens avslutning sammanfattades veckan med redovisningar från veckans program och gästande elever presenterade miljöprojekt som de arbetat med i skolan inför träffen i Vaggeryd.
Till våren träffas skolorna igen i Frankrike för en avslutande träff i projektet.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *