Nyheter

Bildextra: Så ska den nya fotbollsarenan se ut

Nyheter Transparent fasad, plats för 6 300 besökare och inspirerad av Vandalorum. Vid en pressträff under fredagen presenterades hur den nya fotbollsarenan i Värnamo kommer att se ut.

Värnamos nya fotbollsarena, som går under projektnamnet "Ladan".   [1/2]

Arenan kläs i en transparent fasad, har en så kallad rännesbro in till huvudläktaren, gym i botten och separat evenemangsområde utanför arenan. Illustration: Värnamo kommun  [2/2]

Värnamos designarv återspeglas tydligt i stadens nya fotbollsarena, som går under projektnamnet ”Ladan”.

– Vi har varit runt och besökt ett flertal arenor under projekteringsfasen. Den Stockholmsbaserade arkitektfirman HMXW Arkitekter AB vann upphandlingen för att få designa arenan. De har tagit inspiration från Vandalorum, inte minst i form av den så kallade rännesbron som kommer att fungera som entré in på huvudläktaren. Det är en enkel och gedigen design med en avskalad interiör som smälter in i tallskogen, säger fastighetschefen Stefan Åberg.

Arenan kommer att ta cirka 6 300 personer fördelat på fyra läktare. Läktare A (huvudläktaren) tar 1 900 åskådare, läktare B (andra långsidan) cirka 1 400 sittplatser, samt läktare C och D cirka 3 000 sittplatser totalt. Arenan kommer att vara uppbyggd i fyra plan. Plan 1 inrymmer omklädningsrum, utrymme för material, gym, pressrum med mera för att uppfylla arenakraven, plan 2 blir publikplan, kiosker, toaletter och IFK Värnamos kansli, plan 3 blir ytor för hospitality enligt Svenska Fotbollförbundets kravlista och fjärde planet blir tillgängligt för media, sekretariat och ledningspersonal. Läktare B, C och D inrymmer toaletter och kiosker.

– Arenan byggs i en stomme bestående av betong, stål och trä. Vårt mål är att vi ska arbeta så mycket som möjligt med trä. Miljöaspekten har varit viktig. Byggnaden kommer att bli en energibyggnad i silver-klassen med fjärrvärme och solceller uppe på huvudläktarens tak. Fasaden blir transparent med ett lager innanpå och ett utanför arenan. Transparensen ger en spännande effekt som gör att ljuset reflekteras dagtid men fram på kvällen blir arenan helt synlig, säger Stefan Åberg.

— Tanken är att solcellernas effekt ska motsvara förbrukningen på årsbasis, säger Jesper du Rietz, förvaltningschef på teknik- och fritidsförvaltningen.

Arenan byggs för både IFK Värnamos herr- och damlag och det blir en gräsplan med underliggande bevattning, värme och biokol.

– Planen kommer att vara 105 gånger 68 meter, vilket är fyra meter bredare än Finnvedsvallen (105 gånger 64 meter). Biokol kommer att användas som jordförbättringsmedel. Det gör att man får en slitstark gräsyta som tillsammans med det underliggande bevattningssystemet gör att säsongen förlängs samt att vi minskar utsläppen av växthusgaser. Det underliggande vattensystemet gör att det blir som en balja, som ligger på ungefär en halv meters djup. Med sensorer runt om på arenan finns möjlighet att pumpa ut vatten. Vid skyfall kommer systemet att kunna forsla undan vattnet och på sikt är tanken att vi ska anlägga en bevattningsdamm där vi kan hämta och lämna vatten, både för underbevattning samt för sprinklerbevattning.  Tanken är att den 500 kubikmeter stora bevattningsdammen placeras öster om arenan, säger projektledaren Henrik Lönngren.

I anslutning till arenan byggs ett evenemangsområde som ger möjlighet till separata evenemang. Söder om arenan byggs cykelparkering och ett stenkast bort ett parkeringsområde med plats för 300 bilar.

– Satsningen på ett arenaområde på Ljusseveka kommer att knyta alla stadsdelar runt omkring mycket närmare varandra. Vi har en möjlighet att utveckla en helt ny stadsdel. Arenan kommer att vara runt en kilometer från Flanaden, vilket innebär att det kommer ta runt tio minuter från centrum till arenan. Det är fantastiskt att få till något nytt så pass nära centrum. Det här ger möjligheterna för Prostsjön att kunna bli ett rekreationsområde, säger stadsarkitekten Henrik Storm.

– Det är verkligen roligt att se detta komma till skott. När vi började prata om arenan så var mycket av tanken att den skulle vara smart, men nu har vi även fått till ett klimatsmart perspektiv och vi har fått till en bra placering, säger teknik- och fritidsnämndens ordförande Gottlieb Granberg (M)

– Det är väldigt roligt att kunna kombinera den småländska känslan med moderna inslag och miljövänligt tänk. Värnamo är präglat av arkitektur och design och att det finns med i vår arena är naturligt men också smart, det blir en del av marknadsföringen, säger näringsutskottets ordförande Mikael Karlsson (C). 

– Det är ett gediget arbete som ligger bakom det här projektet och nu handlar det om att nyttja arenan så gott det bara går, säger kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M).

– Resultatet har blivit jättebra, dels har man märkt hur lyhörd personalen har varit, även om projektet har blivit likt tanken från början så har ni varit lyhörda, men sedan har det gått snabbt. Ni har bevisat att det går snabbt till att till sådana här projekt, säger kommunstyrelsens andre vice ordförande Anetté Myrvold (S). 

Just nu är detaljplanen för den nya arenan ute på granskning. Den 26 april går anbudstiden för att få bygga arenan ut. Slutbesiktningen är planerad till den 26 februari 2025.

– När det gäller sådana här projekt får man räkna med en produktionstid på ungefär 18 månader. Går allt som det ska sätts spaden i marken efter sommaren, avslutar Stefan Åberg.

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *