Nyheter

Bildextra: Stor givmildhet för ukrianska flyktingar

Nyheter Det hela började med en privat uppmaning på sociala medier och slutade i nästan 9 000 kronor plus julklappar till ukrainska barn i Vaggeryds kommun.

Julia med sin lilla dotter Sofia  [1/12]

16-åriger sonen  [2/12]

Jultider  [3/12]

Julklappsutdelning  [4/12]

  [5/12]

Lite blyg  [6/12]

Paketet lockar...  [7/12]

  [8/12]

Kina är med på ett hörn  [9/12]

  [10/12]

  [11/12]

Alice Åström  [12/12]

Ann-Christine Vilsson och Kina Moström hade på sina privata sidor på Facebook startat en insamling för att hjälpa flyktingar från Ukraina som har tillfälligt boende i Vaggeryds kommun.

Särskilt nu i jul känner många att det är viktigt att stötta dem flytt från ett land i krig som anfallits av stormakten Ryssland.

– 240 kronor för en familj att leva på om dagen räcker inte långt, konstaterade Ann-Christine och Kina som därför för bara några dagar sedan drog igång den här  insamlingen.

Pengar som enskilda flyktingar eller hela familjer får ska räcka till precis allt uppehälle: Mat, hygienartiklar, kläder, resor…

För barn och vuxna som kommit från ett krigshärjat land har man inte fått med sig mer än det allra nödvändigaste och ibland knappt det.


Ann-Christine Vilsson är drivande i Majblommans vänner i Vaggeryd som köpt julklappar med mera till kraftigt rabatterade priser och det har av det blivit julklappar till barnen från Ukraina.

– Vi är oerhört tacksamma för det här stödet, säger de.


På Talludden i Vaggeryd bor i dag tolv personer från Ukraina varav en familj på fem personer där tre av dem är barn från lilla Sofia till två äldre bröder som går i skolan.

Mamman Julia uttryckte sin tacksamhet men lilla Sofia var lite blyg av all uppståndelse när den samlade lokalpressen fotograferade för allt vad de var värda.


Alice Åström är just nu halvtidsanställd för att hjälpa flyktingar i kommunen och hon är också tacksam för stödet från privatpersoner och organisationer.

Även andra stöttar de 40-tal från Ukraina som bor i kommunen. En organisation är Internationella Vänner.

De flesta som kommit till Sverige har en kristen tro men firar inte jul på samma sätt som här. En stor dag för dem som tillhör den Grekisk-ortodoxa kyrkan är den 19 december och då får barn julklappar. Hur ma n firar i hemlandet beror lite på i vilken del man bor.


Andra i i Vaggeryds kommun stötar flyktingar genom att upplåta sina hem till dem eller på andra sätt göra tillvaron så bra det går i det land de flytt till. Alla vill nog återvända till Ukraina när läget stabiliserar sig och en hel del har redan åkt tillbaka.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *