Nyheter

Bildextra: Tidigare biskopen på besök

Nyheter Jan-Olof Johansson, biskop emeritus, är uppvuxen i Skillingaryd och han har gästat hembygden igen. Den här gången handlade det mycket om Israel och Palestina.

Drygt 30 kom för att lyssna till Jan-Olof Johansson  [1/12]

  [2/12]

  [3/12]

Jan-Olof Johansson talade mycket om den kristna verksamheten i Mellanöstern  [4/12]

  [5/12]

  [6/12]

Betlehem  [7/12]

Cristina Virdung tackade Jan-Olof Johansson för medverkan  [8/12]

Jan-Olof Johansson fick goda råd av Gunnel Johansson om vikten att anlägga solceller på kyrktak  [9/12]

Ulf Svenzon, en av de trogna medarbetarna  [10/12]

Våffelbak på gång  [11/12]

Våfflor lockade  [12/12]

Jan-Olof Johansson är delvis uppvuxen i Skillingaryd då hans far var pastor i Missionskyrkan. Numera bor han i Växjö och har ett gediget förflutet som biskop, domprost och hovpredikant. Jan-Olof är även ordförande i Svenska Jerusalemsföreningen, som är en 100-årig verksamhet som bedrivs av Svenska kyrkan. Det är ett frivilligt organ för att dels hålla ”Den gode herdens skola” i Betlehem, dels ett sjukhus. I första hand erbjuds palestinska flickor skolundervisning upp till gymnasienivå. Betlehem är en sargad plats och Jan-Olof Johansson är ordförande för ”Den gode herdens skola” och förutom det, en väldigt god kännare av Israel, har Kenneth Åberg berättat i en tidigare artikel om Jan-Olof Johansson.

Vid sommarkaféet nu i juni berättade Jan-Olof till bilder om bland annat Svenska Jerusalemsföreningens verksamhet. Det har minst sagt sina sidor att ha kristen verksamhet i denna del av världen där framför allt judar och muslimer är i konflikt med varandra.
– Det är inte med vapen man kan skapa fred utan att leva tillsammans och förstå varandra. Man måste kunna älska sina fiender, säger Jan-Olof Johansson.

En ny situation har vuxit fram då extrema judiska bosättare till och med attackerar kristna.

Frågestund

Efter sitt anförande fick ha en del frågor av de besökarna, exempelvis om man som svensk blivit ifrågasatt i Israel och Palestina samt om solceller på kyrktak.
– Jag har själv aldrig blivit ifrågasatt som svensk därnere. Det har snarare varit tvärtom.
På frågan om solceller på kyrktak var det kanske inte ett helt klart svar då det är länsstyrelsen som hittills sagt nej till att förändra de kulturhistoriskt värdefulla kyrkorna.

Jan-Olof Johansson har predikat i en direktsänd gudstjänst i Sveriges Television och han har även exempelvis varit ledare för den tv-sända programserien Påskens berättelser från Jerusalem.

Rätt sida av Storgatan

Jan-Olof Johansson var vid besöket i Skillingaryds Församlingshem på ”rätt” sida av samhället.
– Det är alltid roligt att vara i mina gamla kvarter och visst har jag blivit formad av Skillingaryd liksom andra platser jag bott på.
Han berättade hur det var att i ungdomen bo mellan Storgatan – järnvägen. Det var närmast som ett samhälle i samhället. Det var inte direkt att man hade stor empati för de som bodde öster om Storgatan eller väster om järnvägen.
Jan-Olof Johansson är annars född i Lekeryd 1948 men bodde i flera år i Skillingaryd.
Han är sedan 2015 pensionerad biskop, så kallad biskop emeritus. Han bor tillsammans med hustrun i Växjö och passande nog på Klostergatan. Familjen har även sommarbostad på Öland där de tillbringar en hel del tid.


Fotnot: Syföreningen Ankaret har tre tisdagar i juni-augusti kafé i sommartid med intressanta gäster. Först ut var Jan-Olof Johansson och han följs den 11 juli av komminister Cristina Virdung. Den 8 augusti medverkar församlingens nye kyrkoherde Martin Ahlqvist som också tar med sin gitarr.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *