Nyheter

Bildspel och tv från Knutsdanser

Nyheter Vi presenterar en summering av söndagens Knutsdanser.

Skillingaryd  [1/17]

Skillingaryd  [2/17]

Skillingaryd  [3/17]

Skillingaryd  [4/17]

Skillingaryd  [5/17]

Tofteryd  [6/17]

Tofteryd  [7/17]

Tofteryd  [8/17]

Tofteryd  [9/17]

Tofteryd  [10/17]

Tofteryd  [11/17]

Tofteryd  [12/17]

Tofteryd  [13/17]

Tofteryd  [14/17]

Hagafors  [15/17]

Hagafors  [16/17]

Hagafors  [17/17]

Det har på vissa platser varit osäkert om det skulle bli Knutsdans som i Skillingaryd. Här blev det ändå dans kring kring granen tack vare privata initiativ som stöddes av bland annat företag. Martina Österdahl, Anna-Karin Danielsson, Jeanette Östenälv och Linus Persson hörde till de ansvariga. Det kom många barn med föräldrar och andra intresserade för sång, musik, dans kring granen och godispåsar.

I Tofteryd var det Kntusdans med Mats Sandberg som lekledare. För sång och musik svarade Lena Toftgård och Linnéa Sandberg. Det bjöds på glögg, peppar kakor och godis till de minsta.
Granen hade skänkts av Tomas Karlsson i Sjöaryd.

I Hagafors dansade man enligt traditionen ut julen under söndagseftermiddagen.
– Uppslutningen var stor liksom kön fram till tomtens vagn där han gladde barnen med godispåsar, hälsar Marlene Fransson i arrangerande Hagafors-Svenarums Samhällsförening.
Det bjöds på glögg och pepparkaka.
För musiken stod David Nordqvist och Peter Jezoreck.

I Vaggeryd höll man till på torget kring en annorlunda ”julgran”. Lions Club arrangerade.

Fakta om Knutsdans

En julgransplundring, Knutsfest eller Knutsdans är en tradition i samband med att julen tar slut, som innebär att man bland annat ”klär av” och ”kastar ut” julgranen och ställer undan advents- och julsakerna, vilket i Sverige ofta sker på tjugondag Knut, som infaller den 13 januari. Många julgransplundringar hålls dock någon närliggande dag. I äldre svensk tradition, och på många håll i Europa tar julen slut en vecka tidigare, efter trettonhelgen. Förändringen i Sverige skedde under 1600-talet med anledning av en kyrkohögtid med åtta dagars efterfest.

Traditionen, som kommer från Norden, har förändrats väldigt lite sedan 1870-talet. Under 1900-talet började tjugondag Knut att förknippas med barn och godis. Julgransplundringar var vanligast under efterkrigstiden. Traditionen har sitt ursprung i att man ursprungligen hängde bland annat äpplen i granen. Man plundrade alltså granen på godsaker, och åt upp dessa. Ett annat ord för julgransplundring är julgransskakning.

Julgransplundringen brukar ses som en avslutning på den över en månad långa period av julfirande som inleds med första advent, och omfattar adventsveckorna, Lucia, jul, nyår och trettonhelgen. Naturgranen ”kastas ut”, medan plastgranen, julgransfoten, adventsljusstaken och mycket annat av julpyntet ställs undan till följande jul.

I samband med julgransplundringen kan det anordnas nöjesaktiviteter som dans kring julgranen, olika lekar, rivning/uppätande av pepparkakshus, lotteri, fiskdamm och öppnande av fyllda smällkarameller. Detta sker både i hemmen och i offentliga sammanhang som Folkets Hus, förskolor, skolor, sportklubbar och kristna samfund.

Värmen inomhus brukar försämra julgranens skick och många väljer därför att kasta ut granen i förtid. När man kastar ut julgranen ska det ske enligt lokala bestämmelser. Att kasta granen på fel plats kan klassas som nedskräpning och ge böter eller fängelse.

Källa: Wikipedia

Taggar

Dela


2 reaktioner på Bildspel och tv från Knutsdanser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *