Nyheter

Bissefällarns konst i Skillingaryd

Nyheter Under sommaren kommer vi att presentera vad som finns på många av de informationsskyltar som är uppsatta i Vaggeryds kommun. Det är våra hembygdsföreningar som har sammanställt informationen på skyltarna. Du har säkert stött på någon av dessa skyltar när du vandrat runt. I några av artiklarna har vi lagt till bilder på hur det ser ut i dag.

Gunnar Svensson, känd som ”Bissefällarn”, var vid sidan om förvärvsarbetet verksam som konstnär mellan åren 1943 och 2009. Utöver alla de verk som finns här i hans hembygd har hans konst köpts till minst 20 andra länder. Speciellt populär blev han i Amerikas svenskbygder inte minst efter att han inbjudits 1981 till Svensk-Amerikanska institutet för ett jubileum där. En utställning av relieftavlor på Jönköpings länsmuseum 2007 blev mycket populär.

Han har också producerat offentlig konst för flera kommuner i Småland. I Kommunhuset visas cirka 250 snidade objekt som skildrar livet i Vaggeryds kommun för 100-150 år sedan. Detta är den största samling av hans produktion som finns publikt tillgänglig. I utställningen får vi en bra insikt om hur dagens samhälle formats av dem som levt och verkat här före oss. Där kan visas ett antal filmer i vilka Bissefällarn själv berättar om sina figurer.

På torget finns också ett antal sevärda bronspjäser som visar Skillingarydsmiljöer.

Östbo Historiska Sällskap

Gunnar Svensson, ”Bissefällarn

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *