Nyheter

Bissefälls samling: De som beslutar ska ta sig tid att lyssna…

Nyheter "Glädjande att kultur- och fritidsförvaltningen vill ta fram ett långsidigt underlag för visningen av samlingen". Läs Bernt-Ola Hugossons insändare här

Arkivfoto från invigningen av utställningen

Den tillkom för 12 år sedan genom mycket ideellt arbete och en rejäl donation av Herbert Storck. I början gjorde vi i hembygdsrörelsen reklam för utställningen och då fick vi många bussgrupper att komma hit. Kommunen har inte marknadsfört utställningen direkt till tänkbara målgrupper och därför minskade bussbesöken efterhand. Efter pandemin har vi hittills bara haft ett fåtal grupper. Men besökarna från andra orter är imponerade av vad som visas och anser att det måste bevaras. Ingen besökande har klagat på lokalerna.

Tyvärr har väl det kulturella intresset i kommunen inte varit så stort som jag trodde. Skolorna har inte mycket använt sig av utställningen, men med den nya läroplanen kan den vara viktig för undervisning i lokal historia. Samlingen kräver en guide för att besökaren skall förstå vad konstnären vill säga. Den som bara går förbi objekten fattar nog inte Gunnar Svenssons berättelser. I kommunen har det funnits många duktiga snidare. Men det finns nog bara Gunnar som berättar vår lokala historia från småskaligt jord- och skogsbruk till industribygd.

De som nu skall utreda och besluta om utställningen, måste ta sig tid att lyssna på en guidad visning eller utöver objekten se alla filmerna i utställningen.

Jag har flera gånger från Skillingehus hört att ”nu skall utställningen bort”. Hoppas att inställningen istället skall vara att göra något bra. En del har ju redan plockats bort. Enligt avtal med Gunnar skulle utställningen inte flyttas utan kontakt med familjen. Jag tror inte samråd skett.

Jag motsätter mig inte flyttning om det blir bättre, men jag hoppas att vi inte får ett nytt ”salve-kaos” med ett för lågt anslag som skulle ge en dålig lösning eller en massa tilläggskostnader som spräcker en optimistisk budget. Jag kan nämna att inköp av de cirka 400 objekten samt skyltskåp och inredning av utställning och ett tiotal filmskärmar kostat kommunen netto ca 150 000 kr. Vad kostar nästa etapp?

Bernt-Ola Hugosson

Taggar

Dela


1 reaktion på Bissefälls samling: De som beslutar ska ta sig tid att lyssna…

Gör gärna ett studiebesök på Derome Trä & Nostalgimuseum i Veddige som bland annat har en mycket fin utställning med många av Bissefällarns alster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *