Nyheter

Bitte och Jerry startar Hälsospalten

Nyheter Jerry Karlsson och Bitte Blansch, Skillingaryd, är våra nya krönikörer. Vi kommer att få lära oss mer om hälsa, träning och välbefinnande

Bitte Blansch och Jerry Karlsson är våra nya krönikörer

Jerry Karlsson är personlig tränare och Bitte Blansch är gymägare i Skillingaryd. Tillsammans kommer duon att belysa folkhälsan och få oss läsare att förstå vad man behöver göra. 

När började Jerry intressera sig för träning?
Jag kan nog säga att det blev på allvar när man bildade innebandyföreningen, om jag minns rätt var det 1991. Där började min aktiva träningskarriär. I 25-årsålder fick jag reumatism och slutade med träning då jag hade mycket värk. Sedan gick det några år. Jag var medlem hos Trim när det öppnade, spelade tennis och senare blev jag ledare i gymnastikföreningen och man kan väl säga att där vaknade mitt intresse för träning och till att utbilda mig till personlig tränare. Senaste åtta åren har jag tränat mycket, berättar Jerry Karlsson.

Vad är mycket träning, undrade vi?

– I min mening ”mycket” menar jag att jag lägger mellan 12–14 timmar i veckan. Men det är för att jag har haft möjlighet under en period. I normala fall blir det ordinärt 6–7 pass i veckan. En anledning till varför jag började träna var att vikten stack iväg. Men träning och fysisk aktivitet frigör också lyckohormoner. Vad det är för fördelar med träning kommer vi att berätta om i Hälsospalten framöver, kommenterar Jerry Karlsson.

Bitte Blansch, berättar mer…
– Jag tränade egentligen inte mycket när jag var yngre. Mest under skolidrotten och det jag tyckte var roligast (och visade framfötterna i) var basket och friidrott. Eftersom det inte fanns möjlighet i närområdet att ägna sig åt det på fritiden så rann det ut i sanden. När gymnasiet var över tränade jag över huvud taget inte alls. Min rörelse när barnen var små, bestod av att jag var ute och gick med vagn och hund, inget mer. När de blev större och min man började träna på gymmet sa jag till honom flera gånger att ”det där får du aldrig med mig på”. I stället skaffade jag lite utrustning till hemmet och där tränade jag väl runt ett och ett halvt år och jag hade faktiskt disciplinen att träna hemma. Men sedan blev det ”det gör jag sen” eller ”jag måste sätta igång diskmaskinen”. Peter, min man, fick med mig på gymmet och det blev starten på att – tio år senare – skaffa något eget. Många börjar träna på grund av viktproblem, för mig var det att jag ville bli starkare och orka mer. Sedan december 2019 håller jag till här, i mitt egna Gym Para Ti, berättar Bitte Blansch.

Vad kommer Hälsospalten innehålla?
– Mitt mål är att försöka sänka tröskeln för läsarna, oavsett om det gäller gym eller löpning. Många har en hög tröskel och exempelvis här på gymmet så förväntar man sig att man ska kunna allt när man kommer hit första gången. Men alla nya medlemmar erbjuds en gymintroduktion för att man ska känna sig trygg. Man testar olika saker innan man hittar ”sin grej” som man vill fortsätta med. Det är mitt mål. Vi ska skriva Hälsospalten för alla ådrar och alla samhällsklasser. Man ska känna sig trygg med att börja träna… avrundar Jerry och Bitte nickar instämmande.

I morgon startar vi första Hälsospalten och duon välkomnar alla läsare att ta del av tips och råd om vårt välbefinnande.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *