Nyheter

Björnberg: Så blir du en brandman

Nyheter Räddningstjänsten söker nya deltidsbrandmän, gärna två till varje tätort. Vi träffade räddningschefen Fredrik Björnberg och undrade hur man blir en brandman.

Fredrik Björnberg är kommunens räddningschef och berättar hur man blir rekryterad till deltidsbrandman

– Skulle vi hitta två lämpliga till varje station så är det det vi tänker att vi kan rekrytera. Vi välkomnar både män och kvinnor, började Fredrik Björnberg berätta när vi träffade räddningschefen på stationen i Vaggeryd. 

Redaktionen undrade hur rekryteringen går till och vad för kvalifikationer som behövs. 

– När man blir deltidsbrandman i beredskap anställs man först och därefter skickas man på utbildning. Det är en lokal introduktion med mig eller Mats (reds anm; Carlsson i Skillingaryd) där vi delar upp det på ett antal kvällar. Därefter är det en sju-veckors utbildning som är uppdelad i olika block. Närmast utbildningsort är Jönköping och det är MSB (reds anm; Myndigheten för samhällskydd och beredskap) som står för utbildningskonceptet. Man är borta heltid under dessa veckor samt den tillhörande lokala utbildningen under de första ett-två åren, berättar Fredrik Björnberg. 

När den nya brandmannen gått lokala introduktioner får man åka med som elev och hjälpa till med det man kan. Det kan vara att dra slang, men inte att vara exempelvis rökdykare.  

– För att vara med i gruppen måste man gått fyra veckor av den totala utbildningstiden och då ingår rökdykarutbildningen. Som ny brandman ska man också ta lastbilskörkort inom ett år. Vi har 72 övningstimmar per år som varje brandman gör. Det kan vara områden inom brand, trafikolycka, sjukvård, första hjälpen, islivräddning och skogsbrand. Även kartkunskap, köra fyrhjuling, säkra uttag ur bil till att hantera vår utrustning och vårt material ingår i den löpande utbildningen. Vi har alltid utbildningstillfällen varje måndag och eftersom vi har tre grupper så körs den övningen tre måndagar så att alla går igenom den. 

När man är deltidsbrandman ska man vara på stationen inom en viss tid, kan du berätta om det?

– Vi har ett krav på att lämna stationen inom sex minuter efter larm. Vi räknar med en minut från sängen eller arbetsplatsen, fyra minuter till stationen och en minut för att byta om. Man kan således inte bo, eller arbeta, längre bort än att man hinner hit på fyra minuter. Det är ett grundkrav. 

– Arbetsmiljöverket ställer också krav på fysik och rökdykning. Man ska ha ett tjänstbarhetsintyg från läkare där man får ett intyg på att man inte har exempelvis känsligt hjärta och ett arbets-EKG gör alla brandmän med olika intervaller. Är man över 50 år gäller kravet på arbets-EKG varje år och man ska klara det. Så länge man gör det kan man vara brandman. Vi gör också ett rullbandstest. Då klär man på sig larmställsutrustning fullt ut, har ett luftpaket på ryggen, dock inte ansiktsmask medan man går på ett rullband i en viss hastighet. Det måste man också klara två gånger om året. Givetvis gör man det innan man blir inrekryterad. Det handlar om att hålla en tillräckligt god fysisk kondition. Vi har ett simtest på 200 meter och man ska kunna göra livräddningsmoment, en hinderbana med olika moment, bära slangkorgar upp och ned för en trappa och sedan släpper en docka som väger visst antal kilo och sedan ska man dra in 50 meter fylld slang. Man ska kunna klättra upp i masten vi har här bakom stationen, resa en stege och vi gör klaustrofobitest. Man behöver verkligen inte vara toppatlet utan vara frisk och ha en god fysisk grundkondition. 

Här finns en film som RäddSamF gjort inför rekryteringar. 

Fotnot; Ansökan till kommunal deltidsbrandman är öppen månaden ut och under kvalifikationerna finns att läsa: 

En bra deltidsbrandman:
– Har en vilja att bidra till ett säkrare samhälle
– Har en omtänksam och respektfull attityd inför sina medarbetare och de människor man möter i sitt arbete.

Arbetet som deltidsbrandman kräver att du tycker om problemlösning, har god samarbetsförmåga och klarar att arbeta under stress.

Du som är intresserad skall ha en vilja att hjälpa andra människor som behöver stöd. Du skall vara simkunnig samt få godkänt resultat vid genomförda tester enligt vårt arbetsrelaterade testprogram. Dessutom krävs intyg från ordinarie arbetsgivare att få lämna arbetsplatsen för larm, utbildning och övning samt att bostad och arbetsplats är så belägna att inställelsetid till brandstationen på fem minuter kan hållas.

Körkort lägst B erfordras och du ska senast 12 månader efter anställningsdatum uppvisa C-behörighet. Arbetsgivaren delfinansierar utbildningen till denna C-behörighet.

Genomfört godkänt rullbands- och läkartest enligt AFS 2014:14 (anordnas av Räddningstjänsten Vaggeryds kommun)

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *