Nyheter

Blivit av med körkortet – då är du troligtvis man

Nyheter Av de som blev av med körkortet under den första halvan av 2023 var männen kraftigt överrepresenterade. Hela 81 procent var män. Det visar statistik från Transportstyrelsen.

Genrebild David Alin

Gällande fördelningen av körkortsinnehavare i Sverige så är 52 procent män och 48 procent kvinnor. Trots den relativa jämnvikten så är alltså män kraftigt överrepresenterade när det handlar om att få körkortet återkallat.

I ett pressmeddelande skriver Transportstyrelsen att den stora skillnaden till viss del kan förklaras med det faktum att män utför ett större trafikarbete, det vill säga kör mer på vägarna än vad kvinnor gör. Enligt myndigheten Trafikanalys står män för två tredjedelar av antalet körda kilometer och kvinnor för den resterade tredjedelen. Men eftersom snedfördelningen är större än så finns det rimligtvis andra faktorer som spelar in.

Markus Andersson är presschef på Transportstyrelsen:
– Man kan inte säga att kvinnor kör bättre än män, men siffrorna talar för att kvinnor kör säkrare än män. En tolkning är att kvinnor inte är benägna att utsätta sig för risker på samma sätt som män gör och det återspeglas i statistiken.

Statistik från Transportstyrelsens olycksdatabas Strada bekräftar bilden. Under åren 2018 – 2022 har 147 förare omkommit i singelolyckor med personbilar. Av dessa är 130 män vilket motsvarar 88 procent av det totala antalet omkomna.

Återkallade körkort första halvåret 2023 fördelning män och kvinnor

 

Taggar

Dela


1 reaktion på Blivit av med körkortet – då är du troligtvis man

Tänkvärd artikel! Vi har bara ett liv så släpp gasen och var rädda om varandra i trafiken. Bättre att komma fram med körkort och livet i behåll än att köra utan omdöme.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *