Nyheter

Cancern gav Kalle motivation

Nyheter Att Kalle, Per-Gunnar Rosén, är envis och målmedveten vet alla och efter hans cancerbesked skulle han minsann visa att han kunde komma tillbaka. Och det gör han med besked minsann. Idag startar Kalle i sin tredje SM-tävling.

Per-Gunnar "Kalle" går igenom sina poser som han ska göra inför domarjuryn  [1/7]

Kalle visar att man kan om man vill  [2/7]

Stenhård diet  [3/7]

Kalle har tappat många kilo fram tills tävlingsdagen, vilket var meningen.  [4/7]

Många timmar på Atletklubbenhar det blivit  [5/7]

Vikter av olika slag  [6/7]

Idag tävlar Kalle i veteran-SM bodybuildning  [7/7]

Bodybuildning – kroppsbyggande. Då tänker många säkert på unga män och kvinnor som visar upp sig i snygg form, små badkläder och en solbrun hud. Men i Vaggeryd finns Per-Gunnar Rosén, mest känd som ”Kalle”. Han är 60 år fyllda och idag finns han och nio andra gentlemen i klassen ”Veteran” Bodybuildning under SM-tävlingen i Västerås. Veteran är man när man är 55 år och äldre. Vi träffade Kalle på gymmet igår och blev imponerad av hans målmedvetenhet, hans snygga form, solbrända hy och snygga träningskläder.

Dagens SM är hans tredje och blir nog troligen den sista. ”Det är svårare att hålla upp skinnet ju äldre man blir”, menar Kalle med glimten i ögat medan han lätt lyfter upp vikterna på gymmet.

Allt började med att Kalle drabbades av prostatacancer för några år sedan. Hans läkare meddelande att han möjligen kunde bli fysiskt pigg. De orden fick Kalle att fundera och han skulle göra allt för att bevisa motsatsen.

– Eftersom jag blev tvåa i Luciapokalen i Göteborg för fem år sedan blev jag direktkvalificerad till SM. Nu är det mitt tredje SM idag och jag är otroligt laddad, samtidigt som jag är rätt så slut i kroppen. Känner att jag är rätt så låg nu med tanke på vad man äter och inte, börjar Kalle berätta.

För en icke insatt novis reporter undrar man förstås vad är det för speciellt med maten?

– Jag började min diet i maj månad och jag väger all min mat. Från dag ett får jag inte äta några mejeriprodukter över huvud taget. Ska jag äta gröt så gör jag det med vatten till. Sen möjligtvis kan man ”festa till det” någon lördag med att hälla på lite mjölk på gröten, men sedan någon vecka tillbaka är det stenhård diet. Min Monika backar upp mig otroligt mycket. Sista sex veckorna har det varit full fokus på maten och jag har gått ner från 85 kilo till 72 kilo. Veteranklassen jag tävlar i är nämligen öppen för alla viktklassen, jag möter de som väger allt från 70 till 90 kilo, menar Kalle.

– Sista veckorna har jag legat på 1 400 kalorier per dag och den här veckan har det gällt ”tömning” av kroppen och då äter jag enbart kyckling och 6 liter vatten samt skippar helt kolhydraterna. Så här gör jag i två dagar och sedan börjar jag fylla på mer och mer och då äter jag ris till kycklingen för att fylla på musklerna igen. Du vet en sån där liten saltpåse man får på hamburgerrestaurang, en sån tar jag per dag då jag går på enbart vätskedrivande och kroppen ska torka ur. Egentligen är det inte riktigt bra för njurarna, men jag har en personlig tränare i Jönköping, Anders Lundgren, som hjälper mig med alla tips och råd, berättar Kalle.

Eftersom Kalles kropp säger en del om ett antal gymtimmar, i bagaget, har 6 dagarsträning på Waggeryds Atletklubb gjorts samt att de sista två månaderna har Kalle kört mer förbränning och lagt på ytterligare 45 minuter per dag, antingen på ett löpband eller spinningpass.

– Det här är väldigt extremt, men det beskriver väl mig i stort, säger Kalle med ett stort leende.

Under SM-tävlingen i Västerås görs sju poser som alla deltagande i klassen visar domarna som kan vara hela nio stycken till antalet. Alla tävlande ställer sig på en linje och då görs dessa sju förutbestämda poser. De sex bästa går till final och där görs det fria programmet där, de tidigare visade, sju poserna ska ingå.

– Det blir tuff tävling. Fler konkurrenter har deltagit i VM och EM och tävlat i kanske 30 år. Och så kommer jag som egentligen är nybörjare fast jag kanske är äldst i tävlingsklassen. Kommer jag till final är jag otroligt nöjd, menar Kalle, som nämner att han vid förra SM-deltagandet, för två år sedan, var förste man utanför finalplats.

– Min Monika är fantastisk. Hon hänger med och stöttar mig och dessutom gör hon 15 matlådor som jag ska ha med mig till SM-dagarna, som för min del är två till antalet, då vi åker dagen innan. All min mat ska vägas, jag får äta 240 gram ris och 100 gram kyckling vid varje tillfälle. Under tävlingsdagen får jag inte dricka något vatten alls, då ska jag torka ut. Tänk dig att få i dig 80 gram havregryn till frukost utan vatten. Det kan nog ta en halvtimme att äta frukosten, säger Kalle.

– När jag åker hem på fredag kväll kommer jag säkert att äta någon skräpmat, hamburgare eller något annat fettigt, kanske isterband. Ryggbiff har vi köpt hem, så det kommer vi att fira med senare, även lite go sås blir det nog till. Magen kommer nog att gilla att det här är över, skrattar Kalle.

– Hade jag inte fått cancer så hade jag säkerligen inte varit där jag är idag. Det gav mig en otrolig motivation och driv att träna och visa att ”jag kan”. Cancer är något som bara ”drabbar andra” och inte mig. Jag går idag fortfarande på kontroller, men den här sjukdomen ska inte bita fast i mig igen, avslutar Kalle med fast beslutsam blick.

Kalles hemmaklubb, Waggeryds Atletklubb, sponsrar med solning, hotellnatt, tävlingslicens, sprayerna som görs på tävlingsdagen och anmälningsavgiften. Kalle tävlar i klassen Bodybuildning Veteraner öppen klass och senare under eftermiddagen startar Kalles posering inför jurydomarna i Västerås.

På Waggeryds Atletklubb, som har 500 medlemmar och finns i sporthallens källare i Vaggeryd, är Michelle Magnusson ordförande.

– Vi är så stolta så vi spricker. Häftigt och oerhört kul att vi har Kalle som tävlar på SM. Vi önskar han all lycka idag, hälsar Michelle.

Taggar

Dela


5 reaktioner på Cancern gav Kalle motivation

Vi håller tummarna för dig Kalle!
Vi (morgongänget på gymmet) har ju varit med och sett förvandlingen.
Du är helt otrolig fantastisk och ganska envis!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *