Nyheter

Boende till politiker: Riv upp vindkraftsbeslutet

Nyheter Den 17 mars 2017 beslutade kommunfullmäktige med röstsiffrorna 22–19 att tillstyrka Eolus ansökan om att bygga vindkraftverk i Boarp-Ekesås. Boende i området har lämnat in ett medborgarförslag.

I januari 2017 träffade vi grannarna till de vindkraftverk som ska byggas

Medborgarförslaget kan läsas i sin helhet här:

Som underlag till detta beslut hade kommunfulmäktige Eolus ansökan om miljöfarlig verksamhet samt miljökonsekvensbeskrivning, samt ett antal skrivelser från omkringboende.

Nu har Eolus erhållit igångsättningstillstånd från Länsstyrelsen i Östergötland. Man har anmält till tillsynsmyndigheten att man vill starta byggnationen och begär samråd med tillsynsmyndigheten på grund av flertal ändringar i ansökan.

Ändring 1 avser: Vindkraftverkens storlek och kapacitet har väsentligt ändrats. I sin första ansökan som kommunfullmäktige grundade sitt beslut på ville man bygga ett verk som heter Siemens SWT-2.3-113-2 300 113,0 (= 2,3 MW effekt), (= rotordiameter 113 meter) vilket ger vingarna en svepyta på cirka 1,0 hektar.

I denna ansökan om samråd anger man att man vill bygga: Siemens Gamesa 5.8-170 (= märkeffekt 6,2 MW effekt), (= rotordiameter 170 meter) vilket ger vingarna en svepyta på cirka 2,3 hektar.

En väsentlig skillnad, då ju större svepyta tar död på ett större antal fåglar och insekter. Pereferihastigheten på dessa nya vingar är ju väsentligt mycket högre än de i tidigare ansökan. Detta ökar bullret för omkringboende väsentligt.

Ändring 2 avser: I sin första ansökan angav Eolus att man skulle använda den Enskilda vägen mellan Ekesås – Jutabygget för transport. Trots ett otal påpekande från undertecknade och flertal andra att transportfrågan inte var löst, då ingen diskussion med vägföreningen bedrivits, fortsatte deras plan på att utnyttja den enskilda vägen.

När man ställdes inför faktum under hösten 2020 var goda råd dyra. Eolus fick kalla fötter och inledde flertal diskussioner med omkringliggande fastighetsägare om att använda deras mark för väg. Slutligen hittade man en fastighetsägare som var villig att släppa till sin mark för vägbygge. Men man glömde att tillfråga nästa markägare på vägens framfart om att få använda deras mark för väg. Den nya vägen kommer att gå över mossar och orörd terräng.

Detta syniska spel bevisar att Eolus är fullständigt ointresserade av omkringboendes väl och ve.

En sak som slår oss omkringboende till planerade vindkraftverk är följande:

Om min granne vill bygga ett nytt hus på sin tomt och jag inte tycker om det så får jag all hjälp av samhället att driva min åsikt i detta fall.

Om min granne vill bygga ett ynka staket och jag tycker illa om detta så får jag all hjälp från samhället att driva min sak.

Om min granne vill bygga ett 200 meter högt torn med roterande vingar och jag inte tycker om detta får jag ingen hjälp.

Nej istället motarbetas vi av samtliga instanser, kommun inbegripet. Vi får ta in teknisk hjälp på egen bekostnad. Ägna mycket av vår fritid med att slåss mot ett bolag som har heltidsanställda ”experter” som inte gör annat än jobbar med dessa frågor. Vi får juridiska spetsfundigheter slagna i huvudet.

Inte i någon instans har våra argument lyssnats till. Man har inte ens bemödat sig om att bemöta dem. Som exempelvis i frågan om transporten så gör man inget förrän nu när man står inför faktum.

Och inte nog med detta jag kan förvänta mig att min fastighet förlorar 30-40 procent i värde.

Och allt för att vi slåss får vår rättighet att bo på en plats vi själva valt och försvara våra rättigheter att inte bli grannar till en enorm industripark.

Med hänvisning till ovanstående begär vi av kommunfullmäktige att de river upp sitt beslut från den 2017-03-27 om att tillstyrka byggnation av vindkraftverk i Boarp-Ekesås.

Istället bör ett nytt beslut tas där man inger sitt veto mot detta förslag.

Vi vill hänvisa till vice statsminister Per Bolunds uttalande i tv-programmet Agenda, där han säger att det kommunala vetot kan tas upp och ändras när som helst under hela ärendets gång.

Kommunfullmäktiges viktigaste uppgift skall väl vara att skydda invånarnas väl och ve.

Ekesås dag som ovan.
Lasse Olsson Ekesås
Johan Järnebark Ekesås
Johanna Karlsson Mörkhultet

Taggar

Dela


5 reaktioner på Boende till politiker: Riv upp vindkraftsbeslutet

Det bästa medborgarförslaget jag sett. Rädda naturen, fåglarna, djuren, pollinerare och kommunens landsbygdsbor.

Bra, att frågan lyfts på nytt.
När frågan lyftes 2017, kan man se att frågan delade de olika partigrupperna i för och emot.
Majoriteten av S, M, C var för i denna fråga.
L, SD, och majoriteten inom KD och V var emot.
Att miljöpartiet var för detta är väl en självklarhet. De ser helt oförklarligt nog inga miljöproblem med vindkraft.

Om nu frågan kommer upp i kommunfullmäktige, blir det intressant att se vad de olika partierna står.

Agenda 2021 04 25 Per Bolund

https://www.svtplay.se/video/30168884/agenda/agenda-25-apr-21-15?position=1652&id=jdPbNWm

Nedan Per Bolunds ord cirka 27 minuter in i programmet.

”Det viktiga är att det är väldigt tydligt och vad som gäller, och hur planerna ser ut så att kommunen kan ta ställning med korrekt information.
Det skall inte vara så att man först säger ja och sedan ändras planerna så att man skall bygga större eller mer”

Tror någon att dessa ord har någon betydelse här ute i verkligheten?

Ken Frick

Samme Bolund talade om hur han ville ha den kommunala vetorätten avskaffad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *