Nyheter

Bokutlåningen varierar år från år

Nyheter Även om utlåningen av främst böcker vid kommunens fem bibliotek ökade under förra året var tillväxten inte tillräcklig för att ta tillbaka minskningen under 2015.

 

Då minskade utlåningen vid biblioteken från sammanlagt 70 429 lån år 2014 till 65 290 under 2015.
Noterbart är att det för tolv år sedan gjordes 99 173 lån vid de kommunala biblioteken som alltså har tappat var tredje läsare, trots en betydande befolkningsökning.

Det ska dock sägas att bilden är komplex. Den totala utlåningen ökade nämligen under både 2011 och 2012 innan en mycket stor minskning kom under 2013. I siffror räknat var då minskningen över tio procent, från 78 115  lån under 2012 till 68 763 .

Efter minskningen under 2013 ökade dock utlåningen vid kommunens bibliotek återigen under 2014 för att sedan återigen minska kraftigt 2015. Än går den upp, än går den ned…

Det är alltid lika  intressant att jämföra utlåningen vid biblioteken i Vaggeryd och Skillingaryd. Man misstänker att det är fråga om åldersskillnader på den genomsnittlige biblioteksbesökaren men också på bibliotekens lokalisering i de båda tätorterna. Det görs till exempel dubbelt så många lån av facklitteratur i Vaggeryd som i Skillingaryd vilket måste härledas till att Fenix-gymnasiet är integrerat i biblioteket i Vaggeryd.

Däremot är utlåningen av vuxen skönlitteratur i Skillingaryd betydligt större än den i Vaggeryd där utlåningssiffrorna för barnböcker å andra sidan är högre. I bekväm närhet till biblioteket i centrala Skillingaryd bor det inte så många barnfamiljer utan företrädesvis medelålders och äldre människor.

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *