Nyheter

Bolagisering av elverket ska slutföras

Nyheter Ett års planering och 114 miljoner. Nu har ett oenigt kommunstyrelsens arbetsutskott lämnat sitt beslut

Arkivfoto; Vaggeryds Energi kan få ett nytt dotterbolag, Vaggeryds elverk

I ett år har ärendet presenterats för politiken och nu ska Vaggeryds Elverk bli ett dotterbolag till Vaggeryds Energi.

– Det är en process att ta fram en köpeskilling. Tar vi ut ett för högt pris är det svårt att lämna avkastning framöver. Nu blir det en medelväg och vi tog i akt när det gäller både investerings- och avkastningskrav. Det behövs även nya ägardirektiv, vilket också är viktigt. Taxorna kan man inte sätta hur som helst, utan det sköts via samråd. När det gäller ägardirektivet handlar det om att kommunstyrelsens roll blir som tillsynsansvarig, vilket är förtydligat i kommunallagen, berättar Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande.

Alla siffror i den kommande affären är inte spikade i detalj, då detta görs efter årets bokslut. Kommunfullmäktige står beredda i slutet av oktober att besluta i ärendet, fast innan dess ska även hela kommunstyrelsen få säga sitt.

– Vi är inne i en otrolig expansiv fas och den samlade skuldbördan kan bli hög på samtliga kommunala bolag. I och med den här ägarsamordningen ska det inte begränsas att göra framtida affärer, avslutar Gert Jonsson (M).

Thomas Axelsson (KD) var inte enig med övriga i arbetsutskottet. Han röstade nej till ägardirektivet, vilka de övriga partierna i arbetsutskottet var med på. Förslag på köpeskilling är 114 miljoner kronor.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *