Nyheter

Bönderna är nöjda med skörden

Nyheter Jämfört med förra årets akuta läge då fodret inte räckte ser året ut att bli rekordstor för traktens bönder

I år har förstaskörden blivit rekordstor

”Helt otroligt egentligen. Förra året fick vi 78 balar med grönfodret inräknat. I år har vi redan 98 balar med hö och ensilage och då gäller det bara enbart förstaskörden och inte grönfoder medräknat. Vi är mycket nöjda”, säger Ingemar Smedberg som har marker i Björkö, Galtås.

Axel Willman i Gärahov berättar att första skörden förra året inte var så dålig, det var skördarna därefter. ”Man märker att vallarna lider lite fortfarande efter förra sommarens torka. Vi skördade 80 hektar rundbalsensilage på vår första skörd nu i år och den var bra. Vi har redan tagit 27 hektar på andra skörden och det ser mycket bra ut och vi är nöjda”.

Hästbönderna Sara Brodin och Sture Thornberg i Högabråten berättar att de enbart slagit på fyra hektar, då de betar av resten. Men de är mycket nöjda med det gräs som växt.

Jan-Olof Elg i Svenarum har slagit ungefär 60 hektar gräs; ”Vi är mycket nöjda, första skörden blev oerhört bra. Vi fick in så vida pass med gräs att jag räknar med att första skörden ska räcka till att fodra ut till mjölkkorna under hela året, det är bra att de får samma sorts gräs under hela året. Vi hackar gräset och lägger i plansilo. Jag tror att skörden var dubbelt så stor som förra året. Allt är faktiskt positivt i år och spannmålen ser ut att bli riktigt bra också då den kommer en regnskur då och då”.

Daniel Gustafsson i Linneryd är också nöjd ”Första skörden har varit mycket bra. Lika mycket foder fick vi nu som under hela förra årets tre (!) skördar”.

I Fryebo har Wiktor Johansson tagit hand om 30 hektar vall. ”Det är både hö och en del spannmål, men vi har fått drygt dubbelt om man jämför med förra året”.

– Ja det här året ser hittills positivt ut. Vi har skördat ungefär 120 hektar vall i år och har redan skördat andraskörden, vilken också ser normal ut. Första skörden var dubbelt bättre än förra året hos oss. Även den mesta spannmålen ser mycket fin ut. Nu ser vi positivt på resten av året och lägger förra årets skörd till historien, säger Fredrik Claesson i Starkeryd.

– Vi är inne på andraskörden nu och det ser mycket bra ut. Spannmålen verkar också bli riktigt bra. Vi har totalt 90 hektar och vi använder gräset till rundbalsensilage, säger Olof Jonsson på Köpet.

Magnus Grunditz brukar prästgården i Hagshult och han säger ”Det blev fantastiskt bra i år. Nu är jag inne på andraskörden redan och första skörden var helt fantastiskt. Jag har 15 hektar och använder gräset till rundbalsensilage. Jag tror nog att alla bönderna är väldigt nöjda, det verkar så. Och så är det fin kvalité på gräset också, kan tänkas att det varit kvar gammal näring i vallarna sedan förra året. Jag tror aldrig jag fått så mycket gräs som i år. Jag trodde nog att den torra vintern skulle sätta käppar i hjulet, men det har regnat lite lagom för gräset. Vi är mycket nöjda”, avslutar Magnus som har ett 30-tal djur och inte behöver stödköpa något foder i år.

– Jag är jättenöjd. Vi har inte fått resultatet av näringsmängden än, men mängden gräs var det absolut inget fel på. Vi skulle behöva lite mer regn här ute i Torarp för att få en bra andraskörd. Vi har sandjord och det blir inte de här täta vallarna som vi skulle vilja ha. Det har regnat men inte tillräckligt. Spannmålen ser också bra ut så vi är såklart nöjda över lag. Det som oroar mig är slaktkön som nu är uppe i 10 veckor, det kan vara efterdyningar efter förra sommaren, men det känns inte riktigt bra med så lång väntetid. Vi brukar 120 hektar totalt här ute i Torarp varav 25 hektar är spannmål, säger Roger Andersson i Torarp.

 

 

 

 

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *