Nyheter

Bondstorps Hembygdsförening fyller 75 år

Nyheter I morgon söndag firar Bondstorps Hembygdsförening 75 år med aktiviteter i Braskabo.

En av byggnaerna vid Braskabo

När Bondstorps siste torpare, Fredrik Svensson på Braskabo, dog den 5 september 1945, väcktes tanken på att försöka överta och förvalta torpet och dess kulturhistoriskt värdefulla samlingar. Genom generösa gåvor och donationer kunde Braskabo bevaras för kommande generationer. Förvärvet av Braskabo blev också upprinnelsen till bildandet av Bondstorps Hembygdsförening den 22 juni 1946. Alltsedan dess har föreningen förvaltat Braskabo som Bondstorps hembygdsgård, en av få hembygdsgårdar i autentisk miljö, och aktivt verkat för dokumentation och spridning av socknens historia.

Hembygdsföreningen bjuder nu in till 75-årsjubileum i Braskabo söndagen den 22 augusti. Föreningens ordförande Lisbeth Davidsson kommer i ord och ton att ge glimtar från de 75 åren. Som jubileumstalare medverkar journalisten och författaren Erik Lindfelt. Bland aktiviteterna kan vidare nämnas tipspromenad och pilkastning. För barnen blir det gamla lekar och käpphästtävling. En utställning av gamla leksaker står också på programmet, och besökarna uppmanas att ta med sig sådana ur de egna gömmorna.

Under dagen ges också möjlighet att besöka och ta del av föreningens kulturhistoriska samlingar av redskap och bruksföremål, liksom de unika stockbåtarna. På plats finns också Gunnar Zackrisson som gärna berättar om byggnadsvård i anslutning till kommande restaurering av Braskabos ladugård.

Hembygdsföreningen bjuder på hela kalaset inklusive en fikabrödspåse, till vilken besökarna uppmanas att ta med sig egen dryck.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Bondstorps Hembygdsförening fyller 75 år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *