Nyheter

Bondstorps kyrka med historik från 1600-talet

Nyheter Under året kommer vi att presentera kyrkorna i de två pastoraten i Vaggeryds kommun ur ett kulturhistoriskt perspektiv. Nu är det Bondstorps kyrkas tur att presenteras.

Foto: Emelie Stjärnqvist

Bondstorps kyrka har en mer än 400 år lång historik. Kyrkan byggdes i slutet på 1600-talet och har byggts om och till vid ett antal tillfällen. Den nuvarande kyrkan är byggd i trä under åren 1694–1695. I mitten på 1700-talet flyttades klockstapeln från kyrkogården och omvandlades till ett klocktorn vid kyrkans gavel.1800-talet var ett händelserikt sekel i kyrkans historia då man kring 1820 gjorde en tillbyggnad av kyrkan som då fick ny predikstol och altartavla. Dessutom målades taket om i himmelsblått och väggarna fick ett ljust mönster.

Nästa stora händelse inträffade1857 när Bondstorps kyrka fick en orgel som byggdes av organisten Johannes Andersson. Det dröjde ytterligare 30 år innan nästa fas tog vid med en restaurering och ombyggnad. Utvändigt ersattes spånfasaden med en renoverad fasad och taket blev belagt med plåt. Vid denna restaurering sattes det också in stora fönster för ökat ljusinsläpp.Inne i kyrkorummet fick väggarna ny beklädnad i form av pärlspåntpanel ovh kyrkbänkarna byttes ut. Man fick också en nymålad altartavla, en tavla som var en kopia av den tidigare altartavlan.

Under 1900-talet gjordes en hel del arbete i kyrkan med jämna mellanrum. 1907 byggdes orgeln om lagom till orgelns 50-årsjubileum. 1935 var det taket som fick en makeover då det målades. Ett mera omfattande arbete gjordes i börja på 50-talet när man ångrade reverteringen av fasaden. Den knackades ren och så gjorde man en ny spånbeklädnad av kyrkan. Det blev också en ny entré och nya fönster. Man såg också till att ta ned tornet som senare återuppfördes på ny grund samtidigt som det fick en ny utformning

Vid denna renovering kom det också till en ny bänkinredning och man fick en ny orgel. En ordentlig förbättring skedde också i och med att det installerades elvärme och belysning.

1980 isolerades kyrkvinden och fönstren tätades och därefter har flera insatser gjorts för fasaden, fönstersnickerier och tornluckorna med mera. Som exempel kan nämnas att det installerades ett nytt värmesystem samt att man förbättrade ventilationen i grunden med flera nya ventilationshål. Det blev också en ny färgsättning med en röd ton i taket, predikstolen fick tillbaka den ursprungliga förgyllningen.

2001 gjordes ett arbete för att förbättra brandskyddet. Senare har kyrkan handikappanpassats med särskild ingång. och spånbeklädnaden byttes under sommaren 2016.

Källor: Svenska kyrkan och Jönköpings läns museum

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *