Nyheter

Bondstorps socken – en resa i tiden

Nyheter Idag presenterades materialet till boken om Bondstorp genom tiderna

Namnet på boken är alltså Bondstorps socken – en resa i tiden och projektet föddes för ett par år sedan där Torild Bornetun, Lennart Davidsson och Christer Sjöberg jobbat enskilt inom sina kompetensområden för att träffas då och då och med Camilla Appelqvists  kunskaper enats om hur helheten ska se ut. De har också genomfört välbesökta vandringar runt om i socknen och har då fått berättelser från från bygdens folk som drivit arbetet framåt.

Även om det är ett lagarbete så räknar de med att de var och en har lagt ned någonstans mellan 1 200–1 500 timmar på boken. De har dessutom pratat med ett 50-tal personer som kunnat bidra med kunskaper om händelser och människor i Bondstorps socken. Även om det finns tillbakablickar från långt svunna tider ligger tyngdpunkten på 1900-talet och utvecklingen i Bondstorp och de omkring 15 mindre byarna i socknen. De har varit angelägna om att skildra bygden som den var och hur det har blivit som det är utan att koncentrera sig för mycket på dagens Bondstorpsbor. Det är socknen som står i centrum av projektet.

Boken kommer att omfatta drygt 220 sidor med ett omfattande bildmaterial och kommer att släppas på marknaden i samband med Bondstorps hemvändardag som hålls den 1 september. Den första upplagan kommer att tryckas i 300–400 exemplar, exakt antal är inte fastlagt.

Samtliga inblandade kan inte nog trycka på vikten av att dokumentera bilder och filmer samt att skriva ned om byggnader, människor och viktiga händelser. Många gånger är det för sent eftersom de äldre inte blivit intervjuade eller att man inte noterar på baksidan av fotografier vad det är och/eller vilka som syns på fotot.

Christer Sjöberg och Camilla Appelqvist  [1/4]

Lennart Davidsson och Torild Bornetun  [2/4]

Samtliga ansvariga för framtagandet av boken  [3/4]

Den nya boken  [4/4]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *