Nyheter

Borgensram höjs till 500 miljoner

Nyheter Kommunfullmäktiges ledamöter beslutade att höja det generella borgenstaket för energikoncernen Vaggeryds Energi AB från 280 miljoner kronor till 500 miljoner kronor. 

Höjt tak för borgensram

Kommunfullmäktige beslutade därmed, att såsom för egen skuld ingå borgen för Vaggeryds Energi AB;s låneförbindelser upp till ett totalt belopp om 500 miljoner kronor. 

Bolaget, Vaggeryds Energi, ser i och med den positiva samhällsutvecklingen med stark tillväxt och framväxandet av nya områden ett ökande investeringsbehov framåt och är i behov av en utökad borgensram till 500 miljoner kronor. Samtliga investeringar som görs inom energikoncernen ska uppfylla de lönsamhetskrav som kommunfullmäktige satt i bolagets ägardirekt. 

Energikoncernen kommer, utöver den nya produktionsanläggningen för fjärrvärme som i dag uppförs på Götafors industriområde i Vaggeryd, behöva genomföra flera framtidsinriktade investeringar de kommande fem åren, som exempelvis; 

– Modernisera kraftmottagandet från elnätet.
– Förstärka fjärrvärmeledningarna på Stigamoområdet med anledning av de stora etableringar som är aktuella i området.
– El, värme och fiberinfrastruktur behöver byggas ut för att svara upp mot samhällsutvecklingen i den nya översiktsplanen.
– Elektrifieringen av samhället kommer innebära att koncernen måste förstärka elnätet samt bygga ut fjärrvärme när samhället växer för att frigöra eleffekt i elnät.
– En spillvärmelösning ska byggas för att kunna nyttja värmen från Waggeryd Cell i fjärrvärmenätet. 

Kommunfullmäktiges ledamöter godkände önskan och höjer således borgenramen till 500 miljoner kronor. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *