Nyheter

Bra informationsmöte om asylboende på Hapimag

Bra informationsmöte om asylboende på Hapimag

Nyheter Det kom cirka 80 personer till det informationsmöte som Vaggeryds kommun arrangerade om det blivande asylflyktingboendet på den före detta turistanläggningen Hapimag söder om Svenarum.

– Jag tycker stämningsläget i lokalen var gott i lokalen under utfrågningen. Visst var det några som var kritiska men överlag var det bra frågor, tyckte kommunalrådet Allan Ragnarsson.
Han hade uppdraget att hälsa välkommen till informationsmötet om det blivande flyktingboendet. Därefter gick ordet till fastighetsägaren Magnus Thelin som representant för Yxenhaga Dorado AB.
Därefter var fältet fritt för frågor. Dessa handlade förstås främst om volymerna, vilka typ av flytningar som kommer till Svenarum, familjer eller ensamkomadne vuxna, hur man tänkt sig kommunikationer, mathållning samt vatten- och avloppsrening.
Hur många asylsökande kommer det att bo på före detta Hapimag?
– Vi vet ännu inte vilka volymerna blir. Men av Migrationsverket har Vaggeryds kommun fått en tilldelning på  860 personer, säger Allan Ragnarsson.
– Av dessa 860 bor 60 redan på Götaström så rent teoretiskt skulle Hapimag kunna få ta emot återstoden. Men så många kommer det inte att bli . Nu hade vi inte med någon talesperson för Migrationsverket vilket hade varit bra. Men min personliga gissning är att det kommer att bli ett asylboende på Hapimag för mellan 400 och 500 personer.
En begränsande faktor är vatten- och avloppsreningsanläggningen på Hapimag. Den är dimensionerad för en hotellanläggning med plats för 340 personer. Men enligt Ragnarsson planeras just nu en utbyggnad av avläggningen.
Det som nu sker på nationell nivå inom flyktingfrågan är att  boenden för 80 000 flyktingar omfördelas  i landet. Det är denna omfördelning som gör Hapimag aktuell.
– Ett officiellt besked om när inflyttningen börjar räknar vi med inom de närmsta två veckorna.  Det jag kan säga just nu är att inflyttningen förmodligen startar mellan under tiden september-december. 21 september är ett sådana datum som omnämnts, säger Ragnarsson.
Hur länge blir Hapimag ett asylboende?
Så löd en av frågorna. Svaret är att ingen vet.
– Magnus Thelin svarade att det kan bli ett eller tre år, men underströk att allt är preliminärt och beror på flyktingströmmarna., säger Ragnarsson.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *