Nyheter

Bra och gedigen vindbruksplan

Nyheter Synpunkter lämnades i onsdags in till kommunstyrelsen angående Vaggeryds vindbruksplan, här återfinns föreningen "Bevara vildmarken" i västra kommundelarna sina synpunkter.

Arkivfoto över Rydsjön. 27 verk är ansökta i området från sjön till Ovdaskog i norr

Vi tycker att arbetsgruppen har gjort ett gediget arbete med förslaget till vidbruksplan för Vaggeryds kommun. Vi har dock några synpunkter som vi gärna ser att ni beaktar i det vidare arbetet med planen fram till fastställande av den.

Allmän synpunkt
Generellt tycker vi att man från kommunens sida ska vara medveten om att uppförande av vindkraftverk innebär en industrietablering inom i detta fall till stora delar tidigare helt oexploaterade områden. Det är alltså för de trakter som har varit förhållandevis opåverkade fram tills nu frågan om en väsentlig förändring. Det blir allt mer sällsynt med områden som inte störs av industriverksamhet eller annan störande infrastruktur som större trafikleder. Värdet av att behålla opåverkade områden bör beaktas särskilt noga och ges ett stort värde när kommunen ska peka ut områden lämpliga för etablering av vindkraftverk. Vi tycker att detta och den påverkan en etablering har för människor som bor och vistas i området, bör framgå tydligare i planen.

Avstånd till bebyggelse
På sidan 27 anges mått för respektavstånd till bostadsbebyggelse. Minsta avstånd ska enligt förslaget vara fyra gånger verkets totalhöjd, dock minst 700 meter. Avståndet är högre för vissa tätorter och andra särskilt utpekade områden.

För oss är det svårt att förstå att avståndet ska vara ett mindre avstånd i områden som är mer opåverkade av störande omgivning än tätorter som redan har störande verksamheter såväl visuella som hörbara. Ett vindkraftverk i torde upplevas avsevärt mer brutalt i ett område som är oexploaterat än det är inom ett område där det finns vägar, industribyggnader etc.

Det finns exempel på områden som har krav på längre avstånd, exempelvis har Skellefteå kommun 1000 meter som minsta avstånd till bostads- och fritidsbebyggelse i sin motsvarande plan och det för verk som är högst 200 meter.

Vi tycker att Vaggeryds kommun har alltför låga värden på tillåtet avstånd. Vad är skälet till att Vaggeryds kommun ska vara mer generös till vindkraftsetablering i detta avseende än vad exempelvis Skellefteå kommun är? Inte kan det väl ligga i Vaggeryds kommuns intresse av att störande verksamhet dumpas i kommunen därför att man har mindre restriktiva regler?

Vindkraft Skellefteå kommun http://www.skelleftea.se/Bygg%20och%20miljokontoret/Innehallssidor/Bifogat/Vindkraft_20140502_Planhandling%20del%202.%20Planf%C3%B6rslag.pdf

Vattenförekomster
På sidan 46 finns en förteckning över vattenförekomster inom aktuellt område. Vi saknar dock en inventering av dricksvattentäkter och dess infiltreringsområden. Vi anser att faran för förorening av dricksvatten inte har behandlats och därmed har inte heller eventuella konsekvenser av sådana föroreningar inte blivit belysta. Det borde finnas områden som kan vara olämpliga för etablering av verksamheter som kan föranleda miljöfarliga utsläpp beroende på grundvattenföringen och jordarter i närområdet.

Vidare anser vi att tillflödena till Västerån bör räknas som Dalåsa mosse med utflöden både norr om Nyholm och via Hagakärrs göl som Bissefällsbäcken hör väl dit, liksom den östra bäcken till Rydsjön.

Dessa, liksom även Österån, avvattnas sedan till Bolmen som förutom lokalt även via Bolmentunneln är en viktig dricksvattenkälla för stora delar av Skåne.

För föreningen Bevara vildmarken – Vaggeryds vindbrukspark
Bengt Hultin

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *