Nyheter

Bra respons för kampanj mot mobbning på nätet

Bra respons för kampanj mot mobbning på nätet

Nyheter Den här veckan har Vaggeryds kommun under ledning av fältsekreterare Reshat Shabani genomfört en storsatsning för att minska mobbningen barn och ungdomar emellan på internet.

Cirka 1 000 personer varav 600 grundskoleelever har under tre dagar lyssnat till det budskap som främst har framförts av föredragshållaren Andreas Glingfors från Karlskrona.

Han är polis och arbetar på halvtid med de här frågorna i sin hemkommun.
Efter föreläsningarna har ungdomarna getts möjlighet till fördjupande samtal med lokalpoliser kring mobbningen på nätet.

Hur lyckad den här kampanjen blir återstår att se. Det får framtiden utvisa. Men nog har  ungdomarna lyssnat. Vid en av sammanlagt nio föreläsningar med Andreas Glingfors var stämningen påtagligt lyhörd, frågor och svar bollades på ett välgörande sätt mellan den unga publiken och föredragshållaren.
Så är det alltför sällan vid föreläsningar men näthat och nätmobbning är ju verkligen frågor som berör ungdomarnas liv.
Frågan är bara hur väl insatta ungdomarnas föräldrar är i den här problematiken. Det kom nämligen bara knappt 140 personer till tisdagskvällens offentliga möte i Folkets Hus i Vaggeryd. Det borde naturligtvis varit långt fler.
– Jag är glad för den siffran men hade hoppas på över 200 personer. Tyvärr råkade Glingfors föreläsning kollidera med sommarens hittills varmaste kväll, konstaterade Shabani som annars var mycket nöjd och tacksam för stödet från de personer och organisationer som backat upp den här satsningen.
Föräldrarna får ju ta de direkta ekonomiska konsekvenserna om deras barn begår brott på nätet. Men även för barn och ungdomar kan påföljderna i den ungdomliga och omogna tanklöshetens fotspår bli förödande, utöver de rent mänskliga aspekterna. I belastningsregistret kommer försyndelserna att leva vidare.

Andreas Glingfors huvudbudskap till ungdomarna var att se till att eliminera ”klumpen i  magen” hos den som är offer eller förövare:
– Berätta för någon vuxen vad som hänt, löd budskapet.
Han manade också till källkritik och vikten av att hålla pinkoderna hemliga. En annan fara är för grooming, det vill säga vuxna som under falska identiteter söker kontakt med ungdomar för sex i olika former.
Cyberspace är förvisso en underbar värld men farorna är sannerligen många och stora.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *