Nyheter

Anders bekämpade skogbranden nattetid

Nyheter Anders Sandahl, Vaggeryd, kom hem från Östersund i söndags. Han var en av de 30-tal brandmän från länet som, förra veckan, hjälpte till med släckningsarbetet vid skogsbränderna.

Otillgänglig terräng. Foto; Anders Sandahl  [1/4]

Röken sprider sig. Foto; Anders Sandahl  [2/4]

Gick lite fortare hem än dit. Foto; Anders Sandahl  [3/4]

Anders från Vaggeryd som kom hem i söndags eftermiddag efter att ha bekämpat skogsbrand i Gällö  [4/4]

Anders Sandahl från Vaggeryd har varit brandman sedan 14 år tillbaka och varit styrkeledare sedan 2014. När Anders hade sin semester ringde telefonen…

– I onsdags åkte ett 30-tal brandmän upp, alltså dagen innan vi, men det skulle visa sig att det saknades styrkeledare och insatsledare till platsen. Frågan gick ut via jourhavande styrkeledare som ringde mig. Jag hade semester och inget planerat över helgen, så efter kort betänketid svarade jag ja. Jag missade Västmanlandsbranden då jag hade jouren så jag tänkte nu eller aldrig, börjar Anders berätta över en fika.

Samlingen var torsdag morgon och ”eftersläntarteamet” bestod, förutom av Anders, Niclas Christensson från Värnamo, Daniel Lund från Smålandsstenar och Linus Sandberg från Gnosjö. Två brandbilar skulle köras upp till Särna som ligger 60 mil norr om Vaggeryd. När teamet kommit dit upp skulle de få ”sova” samtidigt som de skyndsamt skulle infinna sig i Bräcke.

– Sova gick väl sådär, vi kände att vi ville komma upp på platsen så vi var framme i Bräcke klockan 17. När vi anlände var det bara att klä på sig utrustning och ut i skogen. Mellan 17 och 23 på torsdagskvällen skulle vi orientera oss och ta över efter dagsstyrkan. Mellan 23.00 till 09.00 var vi stationerade vid skogsbranden utanför Gällö, några mil söder om Östersund och därefter klockan 11.00 till 16.00 skulle vi få sova innan nästa pass i skogen tog vid. Tuffa nattpass och när det var dags att sova gjorde vi det innan huvudet lagts på kudden, berättar Anders.

Anders roll i Särna, första natten, var att lösa av en styrka, där terräng bevattnades till skjutfältsgräns. Resterande nätter, i Bräcke, blev annorlunda då alla var indelade i sektorer. Anders blev sektorchef i sin grupp där det var mellan 25 – 30 brandmän, frivilligarbetare och fjällräddning.

– Vi fick inte gå in i skogen som brunnit, hjälmtvång var det då det fanns stor risk för fallande träd. Förutsättningarna för branden ändrades hela tiden och under min första natt lyckades vi ringa in branden som var ungefär tre mil i omkrets. Det var kuperad och otillgänglig terräng. Vi fick hjälp av fjällräddningen som var fantastiska ”bergsgetter” och de bar slang konstant, ovärderligt och mycket starkt jobbat. Det var oerhört krävande. Sista natten kom det faktiskt regn vilket gjorde att vi kunde trycka på branden lite extra och då fick vi en rejäl effekt. Vi kunde, på morgonen, överlämna en av sektorerna till markägaren för vidare kontroll. Jag fick förmånen att flyga över mitt område också, innan mitt sista pass, och det var en häftig känsla, berättar Anders.

Filmen Anders spelade in från ovan finns här

– Hemresan på söndagen blev oerhört skön då vi fick åka Herculesplan och det tog en timma istället för många, många timmar, säger han med ett leende.

Det är inte omöjligt att Anders åker upp flera gånger, om än vid ett senare tillfälle…
Mellan torsdag morgon och söndag morgon arbetade brandmännen i 51 timmar, sov i 11,5 timmar och reste i 25 timmar.

– Mycket bra erfarenhet har jag fått när det gäller skjutfältsbränder som vi kan ha nytta av här hemma. Jag har lärt mig mycket om sektorsindelningar och har mer förståelse för stabsarbete, säger Anders som började sin ordinarie jourvecka hemma i Vaggeryd direkt i måndags.

– Det bästa med att vara brandman är känslan av att man hjälper andra medmänniskor. Vi har möjlighet och resurser ihop med andra enheter att hjälpa, när och där det behövs. Såklart är det även ett adrenalinpåslag i vardagen, avslutar Anders samtidigt som han påminner om utökade eldningsförbudet i Vaggeryds kommun.

RäddSam F samordnar och hjälper fortfarande till med skogsbränderna. Ingen från Vaggeryds kommuns rädddningstjänst är just denna veckan är på plats i Jämtland/Dalarna, men förfrågningar inför kommande veckor har redan kommit. Hjälparbetet kommer troligen att vara fram till mitten av augusti.

Fotnot; Från lunchtid i tisdags skärptes eldningsförbudet i Vaggeryds kommun. Det är EJ tillåtet att grilla på fasta publika grillplatser.

Taggar

Dela


1 reaktion på Anders bekämpade skogbranden nattetid

Finns inte ord stora nog för att hylla alla dessa brandmän, hemvärnspersonal, frivilliga civila och alla andra som på något sätt gör små och stora insatser runt om i Sverige just nu. Oavsett nationalitet! Hjältar!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *