Nyheter

Branden bröt ut i övningsstugan

Nyheter Räddsam F är beteckningen på ett unikt samarbete mellan länets räddningstjänster. Vi har följt med grupp 2 Skillingaryds brandstation på årliga länsutbildningen vid Axamo i Jönköping. Del 3 av 5; Brand i sommarstugan.

Mats Carlsson förbereder övningen  [1/23]

En docka finns i sommarstugan och den ska rökdykarna ta ut  [2/23]

”Brandorsaken” innan den orsakat något  [3/23]

Fredrik Björnberg kontrollerar  [4/23]

Nu har branden tagit sig i sommarstugan  [5/23]

Rök  [6/23]

Ut med nästan all slang  [7/23]

Rökdykare förbereder sig  [8/23]

..och ut dras en livlös dockan  [9/23]

Arbete  [10/23]

Mats filmar i utbildningssyfte  [11/23]

Michael Simmerborn från räddningstjänsten i Jönköping  [12/23]

Bo Johansson och Fredrik Björnberg  [13/23]

Mycket material i en brandbil  [14/23]

Genomgång av övningen  [15/23]

Brandingenjörens bil är fullpackad med information  [16/23]

Rökdykarna från Skillingaryd  [17/23]

Peter Henriksson. Bakom honom är några meter slang  [18/23]

FIP-bilen  [19/23]

Efteråt ska allt rullas in...  [20/23]

Alla hjälps åt  [21/23]

Peter Henriksson och Andreas Andersson  [22/23]

Ett extra plus att man dagen till ära har rätt tröja  [23/23]

Under övningen ”branden i sommarstugan” larmas styrkeledare Bo Johansson till platsen där röken har synts till i en sommarstuga. Från baksidan av sommarstugan ser man röken välla ut ur fönstret och när insatsledaren Fredrik Björnberg kommer fram konstateras att branden är fullt utvecklad. Två rökdykare har redan förberett sig i brandbilen så de är klara att gå in när de kommer fram till stugan. 

 – Alla ska kunna allt, men oftast brukar vi dela upp det så att de som är bäst på någonting tar uppdraget, säger Peter Henriksson som idag körde brandbilen till sommarstugan där larmet kommer från. 

Killarna i brandbilen drar ut många meter vattenslang i brandbilen och en stor elfläkt ställs vid sommarstugans ytterdörr för att blåsa ur så mycket rök som möjligt. Händelseförloppet går snabbt, alla brandmän vet exakt vad de ska göra och inom kort är sommarstugan släckt. Ur stugan kommer rökdykaren Andreas och har med sig en livlös docka där hjärt och lungräddning startas direkt. 

– Vi filmar i utbildningssyfte, säger Mats Carlsson från Skillingaryd.

På Axamo var Mats Carlsson där för att sköta övningen och insatsen tillsammans med övningsledaren, Michael Simmeborn, från räddningstjänsten i Jönköping. Mats har varit på övningen i 14 dagar av 28, och hjälpt till med övningen även om inte kommunens räddningstjänst har varit på platsen och övat.

Efter övningen med branden håller Mats Carlsson och övningsledare Michael Simmeborn från Jönköpings räddningstjänst en genomgång med killarna vad som gick bra och vad man kunde göra bättre. 

– Efter varje släckning tar det en stund att få ihop all slang, konstaterar Tommy Fritz och Peter Henriksson samtidigt som de påpekar att brandbilens alla 700 meters slang inte har använts ändå.

– Den här brandbilen rymmer tre kubik vatten. Vi har en tankbil också på stationen som är större, tio kubik vatten. Vi använder båda bilarna när vi åker ut på trafikolycka, då vi ställer tankbilen som skydd för oss som arbetar med olyckan, avslutar Andreas Andersson. 

Ensam är stark säger en del. Vår erfarenhet är den motsatta. Därför har 13 kommuner i Jönköpings län och Ydre kommun i Östergötlands län samt SOS Alarm gjort slag i saken och tillsammans bildat samarbetsorganet Räddsam F. Med gemensamma krafter hjälps vi åt i såväl den operativa räddningsinsatsen som i det förebyggande arbetet. Tack vare samarbetet finns ett stort antal brandmän, styrkeledare, insatsledare och brandingenjörer i jour och beredskap året runt, dygnet runt alltid redo att hjälpa till vid nödsituationer.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *