Nyheter

Brännarträffen vid Träffpunkt Kyllås

Nyheter Bygdens egna Annie Johansson och kompanjonen Peter Johansson från Reftele ordnade en träff där egna företagare från hela södra Sverige fanns med vid den nya värmestugan i Kyllås. Vi fanns på plats när Malin Kyllesjö visade 7-åriga Vorstehn Ripas kunskaper att hitta glödbränder

Från södra delen av landet kom deltagarna till Kyllås den här fina vårdagen  [1/18]

...för att lära sig mer om bränning  [2/18]

  [3/18]

  [4/18]

Burkarna ställdes ut på parkeringen i Kyllås  [5/18]

Malin Kyllesjö berättade om sin hund Ripa  [6/18]

Malin förklarar vad Ripa ska göra  [7/18]

Ripa är först i världen på att söka efter glödbränder  [8/18]

Söket går bra även om det var lite mycket publik denna dag  [9/18]

Belöning såklart  [10/18]

  [11/18]

  [12/18]

  [13/18]

  [14/18]

Ripa är 7 år och certifierad på att söka efter glödbränder i skog och mark  [15/18]

Naturvårdsbrännarna  [16/18]

  [17/18]

Ripa bor vanligtvis i Aneby men var på besök i Kyllås väster om Skillingaryd för att visa sina kunskaper  [18/18]

Från Skåne, Halland, Gotland, Bohuslän, Småland och Uppland kom de egna företagarna, bränningsledarna, som har ett gemensamt intresse. Naturvårdsbränning. Träffens syfte var att synka ihop sig, få information och tipsa varandra.

– Alla har gått grundutbildning tidigare och den här dagen är för att dela med sig av sina erfarenheter och jobb inom skogsbränder och skyddsavbränningar. Vi ska tajta ihop oss och lära känna varandra bättre. Vi är ett team som jobbar tillsammans, säger Annie och Peter när vi träffas vid uteplatsen vid nybyggda värmestugan i Kyllås. Precis hade lunchen intagits med hamburgare från Häradsköps Gård och näst på tur var Annies storasyster Malin Kyllesjö från Aneby och hunden Ripa som är första hunden i världen som är certifierad på att söka efter glödbränder.

Vid parkeringen nedanför slalombacken var sju burkar utställda. Inuti en av dom fanns en glödbädd… En liten kort presentation gjorde Malin inför det samlade gänget innan Ripa fick komma ut från sin fina hundbur i bilen.

– Jag har haft Ripa sedan hon var 8 veckor gammal. Jag är jägare och jobbat med hundar i hela mitt liv och även hjälpt till vid skogsbränder. För några år sedan tog ”Spiggen” (reds anm; Peter Johansson) kontakt med mig och tipsade om att få hundar till att söka efter glödbränder. Jag ringde en vän som har förflutet i försvaret och är duktig på preparatsök och på den vägen blev det. Det finns idag tre certifierade hundar i Sverige och min Ripa var den första. Vi har jobbat på skogsbränder i Gnosjö kommun och på Store mosse. Ripa är en korthårig Vorsteh och hon är sju år. Hundrasen är otroligt pigg och extremt arbetsam. Det man ska tänka på när söker efter glödbränder är bland annat hur vinden ligger, berättar Malin Kyllesjö.

Det var dags för Ripa att presentera sig. Glatt följde hon med matte till burkarna som var utställda på parkeringen och efter ett sök markerade hon burken med glöd. Uppmuntran och belöning fick hon direkt innan Malin ändrade om burkarnas placering och testet gjordes om.

– Målet är att Ripa ska markera vid burken och stå still. Längsta hon har stått och markerat ute i skogen är 28 minuter, menar Malin innan ny belöning ges och frågorna från deltagarna besvarades.

– Jag har dispens, över hela landet, för att släppa Ripa även under säsong när andra hundar ska vara kopplade, avrundar Malin.

– I och med den här träffen gör vi oss redo för att stötta räddningstjänster på skogsbränder och markägare vid eftersläckningar, menar Annie innan vi lämnar Kyllås.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *