Nyheter

Brist på lägenheter i kommunen

Nyheter Det kommunala bostadsbolaget bildades 1949 och har idag över tusen lägenheter under sin flagg

– Alla måste kunna allt, säger Vsbo:s vd Satu Jonsson om sina anställda i bolaget.

Och hon tror att det är det som gör att omsättningen på personal är väldigt liten. Här måste man vara miljö- och byggkunnig, ha vetskap om fastighetsskötsel, administration, snickare och så vidare. Arbetsuppgifterna är många för de 25-talet anställda hos Vsbo.

Bostadsbolaget bildades 1949 och har idag 1038 lägenheter. Snitthyran är 1015 kronor per kvadratmeter och år.

– Vi har 1 791 personer som bor i våra lägenheter och det är 13% av kommuninvånarna. Vi har rätt så låg andel per lägenhet då ungdomarnas första lägenhet oftast är hos oss. Vi räknar att det bor 1,7 personer per lägenhet hos oss, säger Satu.

– Vi har även en stor grupp som är pensionärerna och vi satsar mycket och stort på boende för äldre, men just nu är det bara 10% av Vsbo;s bostadsbestånd trygghetsboende, fortsätter Satu.

VSBO har många gäster som inte har något arbete, men företaget godtar inte försörjningsstöd eller A-kassa som grund till att få en lägenhet, man ska vara anställd någonstans, om inte kommunen går in med ”kommunal borgen”.

Bland de senaste projekten är Mjölnaren i Vaggeryd som har 16 lägenheter på 83 kvadratmeter. Det kostade 32 miljoner att bygga och har en snitthyra på 9 615 kronor i månaden.

Liljedahlsprojektet i Vaggeryd, som invigdes för någon månad sedan, är fyra våningar högt och har också 16 lägenheter. Det kostade 30 miljoner att bygga och har en hyra på 7 225 kronor och uppåt. I Liljedahlslägenheterna bor 9 pensionärer, fyra 80-/90-talister och resten 3 lägenheter med åldern däremellan. Det är 11 par och 6 ensamstående.

Kommande projekt Tor, som också har perfekt centralt läge i Vaggeryd, projekteras med 160 lägenheter i ett antal etapper. Satu nämner att det är tänkt att det ska vara trygghetsboende och ”vanliga” lägenheter även för ungdomar. Saneringen har kostat 9 miljoner hittills och detaljplanen är antagen.

– Nu är nya detaljplanen överklagad av närliggande industri. Beslutet av detta ska komma i maj. Vi trodde att vi skulle kunna börja bygga i år, men allting tar väldigt lång tid. Men vi hoppas att komma igång i höst, menar Satu.

Mejeritomten i Skillingaryd är södra kommundelen projekt som kommer att innefatta 25 lägenheter är tanken.

Eftersom Vasbo har 1180 personer i bostadskö, så har man förtur till lägenheterna om man säljer sitt hus i kommunen, om man får jobb i kommunen eller får förtur av medicinska skäl. Bostadsbolaget jobbar med köpoäng. Man får ett poäng för varje dag man står i kö.

– Känns jobbigt att vi inte kan erbjuda de personer som verkligen behöver en lägenhet en plats på grund av att vi inte har några lägenheter lediga. Lägenheterna står inte tomma alls innan nästa flyttar in, så det är bra ruljans på det, avslutar Satu.

 

Satu Jonsson, VD på VSBO.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *