Nyheter

Britt lämnar över ordförandeklubban till Anna

Nyheter Efter tio år som ordförande för Röda korset i Skillingaryd lämnade Britt Johansson över klubban till Anna Vingrahn. – Här kan jag göra skillnad, det gör mig varm i hjärtat, säger Anna.

Britt Johansson och Anna Vingrahn i butiken Kupan, Skillingaryd

Från början var det tre Röda Korset-kretsar i kommunen: Vaggeryd, Svenarum och Skillingaryd. Sedan 2019 finns bara Skillingarydsavdelningen kvar i kommunen och det är en expansiv förening som, med hjälp av butiken Kupan på torget i Skillingaryd, årligen skänker flera hundra tusen till välgörande ändamål. 

Britt Johansson, Skillingaryd, har varit ordförande i Röda Korset i tio år och tyckte att ”nu var det dags”…

– Jag tyckte det var hög tid att inte ställa mig för omval som ordförande. Jag känner att jag inte har det engagemanget som behövs och det är mer än affären Kupan som vi ska jobba med, det är många frågor på regional och nationell nivå som ska skötas. Valberedningen fick fram ett namn och vilket lyft det blev att få lämna över ordförandeklubban till Anna. Man känner verkligen att det är rätt person på rätt plats, berättar Britt. 

Valberedning nämnde till Anna Vingrahn att hon föreslagits som ordförande i Röda Korset….

– Det första jag tänkte på när ”Pallis” tog kontakt med mig ”vad innebär det”? Jag hade rätt mycket på mitt bord redan, men jag hade avsagt mig mina uppdrag i Kristdemokraterna, är två barnsförälder och en hel del att stå i. Samtidigt är det oerhört viktig verksamhet och här kan man verkligen göra skillnad, både lokalt, regionalt och internationellt. Kupan är en mötesplats där man kan få en stol att sitta på och dricka en kopp kaffe samtidigt som man kan hjälpa till  både nationellt och internationellt. När man hör och träffar alla de som jobbar ideellt här märker man att det är en ”väloljad maskin”. Det gör mig varm i hjärtat. Ingen sitter här med armarna i kors utan hjälper till där det behövs. Det ska verkligen bli jättekul att få vara en del av Röda Korset, berättar Anna. 

När årsmötet hölls förra veckan skänktes 100 000 kronor. Pengarna går till Röda Korset centralt och kommer till stor hjälp till de drabbade i Ukraina. 

– Vi är så tacksamma för alla som lämnar grejer till Kupan och alla som handlar här. Det är en god cirkel där alla bidrar, menar Anna. 

30 volontärer jobbar på Kupan i Skillingaryd. Efter pandemirestriktionerna märkte man att det inte behövdes vara öppet i affären varje dag i veckan, då andra sysslor också ska skötas, så nu dörrarna öppna torsdag till lördag. När vi besökte Kupan under både torsdagen och fredagen fanns inte en parkering i centrum att uppbringa, kön ringlar sig lång när kunderna otåligt väntar på att affären ska öppna. 

– Alla jobbar varje dag, men när vi inte har affären öppen plockas det fram grejer, hämtas grejer, det sorteras, kontrolleras och prismärks. Vi tar emot allt men tar tillvara på det som går att återanvända. Vi har en pensionerad reparatör som lagar de trasiga radio- och tv-apparaterna, så det finns så många olika kompetenser som väljer att jobba frivilligt för oss, säger Anna som från och med i torsdags är ordförande för Röda Korset i Skillingaryd. 

– Jag känner mig trygg med överlämningen och det är, som jag sagt tidigare, en väloljad styrelse och jag har full tillit, jag tror att de kommer att väva in mig bra i verksamheten. Mitt arbete som ordförande innebär också att finnas med på riksstämman och det ser jag verkligen fram emot. Att jobba för att man kan hjälpa på ännu fler sätt. Men jag ska skynda långsamt och kommer att vara på plats här i affären, jag kan kalla mig praktikant, och där det behövs bistår jag med det jag kan. Jag ska försöka berätta vad vi gör och var vi skänker pengar till. Ansvarig för verksamheten här i affären är Gunilla Göransson, så själva schemaläggningen och planeringen här i affären är en självgående verksamhet, menar Anna som själv började jobba ideellt när hon var nio år. 

– Det känns så tryggt och bra att du tar över, Anna. Vi är så glada. Du kommer här med väldigt mycket energi och en stor glädje, så det blir ett stor lyft för alla oss på Röda Korset, avrundar Britt Johansson.

När pratstunden med Anna och Britt är över vid köksbordet inne på Kupan anländer en fikasugen kund och sätter sig ned bredvid oss. Och det är faktiskt så, Kupan är tänkt som en mötesplats och när man varit här och handlat ska man kunna sitta ned en stund och ta en kopp kaffe, eller umgås med någon. Här gör alla skillnad tillsammans, oavsett om man lämnar in det man inte längre använder, handlar något som någon annan inte behöver längre och allt överskott går till välgörande ändamål. Förra året skänktes totalt närmare en halv miljon och redan vid årsmötet, nio veckor in på det nya året, lämnades 100 000 kronor över till drabbade i Ukraina. Fantastisk förening som nu Anna Vingrahn tar över ordförandeklubban för. 

Övriga i styrelsen är: Gun-Britt Carlsson, Lars Göransson, Jan Andersson, Lena Andersson, Birgit Adolfsson, Gerd Örnberg och Gunilla Göransson.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Britt lämnar över ordförandeklubban till Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *