Nyheter

Bröderna Isakssons resa som företagare

Nyheter I fredags förmiddag invigde Isakssons i Hok sina nya lokaler. Här kommer ett bildspel från förmiddagen och brödernas egna berättelse om deras resa som företagare "För växa skulle vi, det var alla överens om"

Mingel i kylan  [1/33]

  [2/33]

Medarbetare och parkeringsvakter för dagen  [3/33]

  [4/33]

  [5/33]

  [6/33]

Nya personalmatsalen  [7/33]

...med den viktigaste maskinen längst till vänster?  [8/33]

  [9/33]

Blommor i mängder...  [10/33]

...fick Isakssons  [11/33]

  [12/33]

Många kom  [13/33]

  [14/33]

Utbyggnaden är på 400 kvadratmeter  [15/33]

Vem värvar vem? Jagar Gert (M) in killarna i politiken eller är det Johan och Oscar som behöver förstärkning?  [16/33]

Kolvstängerna...  [17/33]

...kan bli de här detaljerna  [18/33]

...och resten hamnar här  [19/33]

Mingel bland verkstygsbordet  [20/33]

  [21/33]

  [22/33]

Johan Svensson och Oscar Eriksson, två unga killar som jobbar i Hok  [23/33]

  [24/33]

  [25/33]

Skor till verkstadsdel och matsalsdel?  [26/33]

Högtalare, avklippt band och blommor lämnades kvar på trappan  [27/33]

Patrik och Joel  [28/33]

Snittar och mingel  [29/33]

Årets företagare 2019  [30/33]

  [31/33]

Bröderna Isaksson berättar  [32/33]

  [33/33]

Ung, modern ledning och nu om- och tillbyggnad. Under fredagsförmiddagen välkomnades leverantörer, kunder och kommunrepresentanter till Isakssons invigning. Bandet klipptes och mingel med tillhörande rundtur i verkstadslokalen gjordes.

De båda bröderna, Patrik och Joel, hälsade alla välkomna och började med att det var en stor ära att så många kunde komma på invigningen. De båda berättade därefter om sin resa inom företaget, så här långt, och vad som hänt på företaget sedan de tog över efter sin pappa David Isaksson.

– Jag började här hemma 2006 direkt efter värnplikten och fick direkt lära mig att programmera och köra maskiner, pappa hade investerat hårt mellan 1994 och 2002 så det var en bra maskinpark med fem moderna svarvar som jag kom hem till. Senare, 2008 kom lite andra omständigheter som gjorde att runt den tiden var det som minst jag och pappa som jobbade och en tjej från samhället som hjälpte till. Vi trivdes och pappa var aldrig sen med att drömma stort, så vi började bygga från grunden och 2011 kunde vi köpa nästa nya svarv, börjar storebror Patrik Isaksson berätta. 

– Jag började jobba här 2010 efter att ha kört lastbil i flera år. Jag hade inga direkta planer på att vara här någon längre tid, jag ville helst hitta ett annat lastbilsjobb som fungerade bättre med att ha familj än det jag hade vid den tiden. Men efter ett tag så började det här bli mer och mer intressant, att se flöden och att förstå hur man styr en industri. De åren, 2010 – 2013 så hade vi väldigt många diskussioner med pappa och med varandra, vi diskuterade vad som gjorde en industri bra, vad som behövdes förändras och vad som måste till för att vi skulle kunna växa. För växa skulle vi, det var alla överens om, fortsätter Joel Isaksson. 

Patrik fortsätter ” – Under 2013 hände en hel del, dels tvingade vi pappa att släppa kontoret till Joel, och lite ”meddelade” honom att han nu hade en mer strategisk och flygande roll med fokus på kundvård och att leta mer jobb åt oss. Vi startade också det första bygget, en utbyggnad av verkstaden som fördubblade verkstadsytan till nästan 1 000 kvadratmeter. Sen kom hösten 2013 och på bara någon månad hade pappa gått bort i cancer, vi fick beskedet i augusti och han gick bort i november. Men vi tog beslutet att göra ett försök. När vi tog över var vi sex personer med oss två, vi hade en grund gjuten till en ny verkstad och vi hade beställt en ny maskin. Maskinen backade vi på, men bygget gjorde vi färdigt så vi kunde flytta in under nästkommande år. Redan under det året, 2014, kunde vi se effekterna av att organisera och ha mer ordning i verkstaden och omsättningen 2015 var tre miljoner högre, eller 40% högre än 2014, detta utan några nya maskiner – bara genom en bättre organisation och mer ordning och reda. ”

– Det gjorde att vi fick blodad tand, dels kunde vi se att det verkade fungera, våra kunder trodde på oss och trodde att grabbarna kunde, så ordrarna fortsatte att komma. Under 2015 lade vi order på en ny maskin, motsvarande den vi hade order på 2013. När den nya maskinen kom 2016 kunde vi direkt se att det var uppskattat. Vi kunde leverera med bättre kvalité och lite mer komplexa detaljer än tidigare. Parallellt med detta hade vi fått förtroende att hjälpa till med att svarva spindlar till höj- och sänkbara skrivbord, ett stadigt jobb där vi tog över två äldre maskiner som krävde tvåskift hela veckorna. Under 2015 började de maskinerna bli lite till åren och vi inledde ett djupare samarbete med det företaget och köpte en specialbyggd maskin till de detaljerna som kom i drift under 2016, säger Joel. 

– Kort sagt började det tugga på rätt bra, vi växer med mellan 20 – 30% varje år sedan vi tagit över och vi har ständig växtvärk. Men tanken på en välorganiserad verkstad med bra maskiner och hög kvalité i det vi producerar är alltid närvarande, så vi arbetar med att förbättra oss, om det så har varit att få vårt ledningssystem ISO certifierat som 2017 eller att vi själva gått utbildning i ledarskap som 2018 och 2019. Vi har alltid en tanke på vart det ska leda. Under perioden vi tog över har vi köpt en ny maskin varje år sedan 2015 och vi har hunnit med ett par begagnade med, så 2017 började vi känna att lokalerna var för trånga och att ett kontor och personalutrymmen inte gjorde att vi kunde nå den potential som vi tror oss kunna nå. Vi började planera för en utbyggnad och med god hjälp av kommunen och förståelse från våra grannar så kunde vi sätta spaden i marken till semestern förra året. I slutet av året kunde vi verkligen se att våra nya lokaler behövdes, då vi noterade en tredubblad omsättning sedan vi tog över, på cirka 21 miljoner kronor och att vi även nästan tredubblat antalet anställda, säger Patrik. 

– I maj i år kunde vi äntligen flytta in i våra nya lokaler och direkt började arbetet med den gamla verkstaden. Under sommaren har vi rivit ut det gamla kontoret och lagt om knappa 400 av 500 kvadratmetrar golv, alla väggar är målade och flyttade majoriteten av maskinerna, allt för att få ännu bättre flöden och en bättre arbetsmiljö i verkstaden. Samtidigt som verkstaden gick för fullt, vecka 10 började vi med treskift, och nu kör vi dygnet runt igenom hela veckan och än så länge så känner vi våra kunders förtroende och har en bra tilltro på framtiden, även om det skrockas lite i tidningarna nu, så under hösten har vi en leverans på en specialmaskin till som ska tillverka spindelskruvar. I februari får vi leverans av vår nästa revolvermaskin, en Okuma med specialbyggd utmatningsanordning som möjliggör att vi kan köra långa, tunga axlar med automatisk utplock, avslutar Joel. 

Efter minglet bjöds gästerna in till verkstadsgolvet för att uppleva den unga, moderna Isakssons.  

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *