Nyheter

Brott mot enskilda personer ökade ifjol

Nyheter Misshandel, olaga hot och ofredande - det var de brottstyper som dominerade i kommunen under 2023 gällande kategorin brott mot person.

Genrebild

I brottskategorin brott mot person ingår bland annat våldsbrott och ofredande/hot. Antalet anmälda misshandelsfall ligger kvar på samma nivå som under 2022. Dock ökade anmälda ofredanden samt olaga hot. 57 ofredanden samt 46 olaga hot anmäldes. I över hälften av fallen var målsäganden en kvinna.

306 brott mot person anmäldes under 2023 i Vaggeryds kommun och det var en ökning med drygt 7 procent jämfört med 2022 då 285 sådana brott anmäldes. Nationellt så ökade brott mot person med 3 procent.

Notabelt är att en anmälan om uppmaning till självmord gjordes från kommunen ifjol.

Några av de anmälda personbrotten under 2022 och 2023

Taggar

Dela


2 reaktioner på Brott mot enskilda personer ökade ifjol

Två misshandelsfall varje vecka. Hur är det möjligt? Hade varit intressant att se hur det såg ut ett antal år tillbaka. Är det misshandel utifrån utanförskap eller kriminella gäng, eller handlar det i huvudsak om hot och våld i nära relationer?

Tror det finns ett allmänintresse att förstå frågan mer!

Det farligaste stället för en kvinna att befinna sig på är hemma. Majoriteten av all misshandel och mord på kvinnor sker i hemmet. 2500 kvinnor anmäler misshandel i hemmet varje månad. Utöver det finns antagligen lika många som inte anmäler. Så två misshandelfall i veckan är bara en bråkdel av alla de som blir utsatta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *