Nyheter

Brunos krönika: Plötsligt en dag…

Nyheter Bruno Franzon presenterar sin elfte krönika och det är en tankeställare.

Plötsligt en dag kan allt ändra sig

Bebo Valdés. Privatbild

Det fanns en kubansk jazzmusiker som hette Bebo Valdés. Han fick ett långt liv, 94 år (1918–2013). Det uppseendeväckande med denne man är att han i ungefär trettio år levde ett helt obemärkt liv i Stockholmsförorten Brandbergen och försörjde sig som pianist på olika hotell och barer. Men mellan 1948–1957 var han kapellmästare på den legendariska nattklubben Tropicana Club i Havanna. Där spelade han med Nat King Cole och många av de allra främsta jazzmusikerna. Så emigrerade han till Sverige. Det var inte många som kände till att den där barpianisten tidigare hade varit mycket framgångsrik. Men så hände något: Bebo Valdés gav ut en ny platta och karriären tog fart igen. Under sina sista levnadsår fick han motta fem Grammy Awards i USA.

Det är fascinerande med konstnärer som lever anonymt i många år och sedan sent i livet upptäcks. Ibland dröjer det länge. Alltför länge. Van Goghs storhet insågs inte förrän efter han tagit livet av sig. John Kennedy O Toole, författaren till romanen Dumskallarnas sammansvärjning, fick se sitt manuskript refuserat gång på gång. Deprimerad av motgångarna begick han självmord vid 31 års ålder. Men så hittade hans mamma manuset (en knappt läsbar karbonkopia) i en byrålåda och via hennes envetna försorg blev det senare en bok älskad och hyllad som ett komiskt mästerverk.

Bruno Franzon. Arkivbild. Foto: David Alin

Drömmar om guld som blir till sand. Jag läste om en man som under guldruschens dagar hittats död med en lapp fastsatt på sin hacka där det stod. ”Jag ger upp!”. Bara ett kort stycke intill fanns en av de största guldfyndigheterna i Kalifornien.

Vad kan vi lära av detta? Jo, ge inte upp och ta aldrig livet av er för att motgångarna staplar sig på varandra år efter år! Snälla, ta inte livet av er ändå! Livet är en helig gåva. Självmord innebär att kasta bort den gåvan. Motgångarna kan vara steg på vägen till självförverkligande och kanske någon slags lycka. Sanningen finns i vår inre geografi.

De här exemplen skulle också ha kunnat vara berättelser ur en modern Predikaren. Bibelns gnällspik numro 1. Ack, fåfängligheters fåfänglighet. Allt är hö, förgängligt. Ingenting är säkert.

Livet är som att vandra på ett stort gungfly ute på Store mosse.

Fotnot: Grammy Award  är ett pris för framstående prestationer inom musikbranschen.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *