Nyheter

Budgeten: Nämnden får inte summan de begär

Nyheter Under torsdagen presenterade samverkanspartierna S och M sin budget för 2024. Socialnämnden hade begärt 18 miljoner kronor i en tilläggsbudget för 2024 för att möta det nya EU-direktivet som träder i kraft på söndag. Men så mycket pengar kommer det inte bli.

Genrebild. Foto: Henrik Skoglund

Från 1 oktober 2023 gäller som huvudregel att alla medarbetare i kommuner och regioner ska ha minst 11 timmars sammanhängande dygnsvila under varje 24-timmarsperiod, och att
arbetspass ska följas av dygnsvila. Yrken som berörs är bland annat brandmän och personal inom vården.

Socialförvaltningen i Vaggeryds kommun har sett över organisationen och räknar med att man kommer behöva anställa 32 personer till en kostnad av 18 miljoner extra för 2024. Pengar man nu vill ha i en tilläggsbudget.

Men så mycket blir det inte i majoritetens budgetförslag till kommunfullmäktige att ta ställning till. Istället blir det fem miljoner.

Tuffare tider väntar med räntor och lågkonjunktur.
– Tittar man på budgeten så ser man att tyngdpunkten ligger på socialnämnden. Det är en av många utmaningar som nämnden och förvaltningen har, berättar Kenth Williamsson (S).

Williamsson fortsätter:
– Däremot har vi sett att antalet heltid ökat och antalet sjukskrivningar minskat. Det borde betyda att vi har ett hyfsat utgångsläge jämfört med ganska många andra kommuner. Men det är en allmän bedömning.

Taggar

Dela


1 reaktion på Budgeten: Nämnden får inte summan de begär

Kommer inte att gå ihop sig. Räkna med ett minusår i socialförvaltningen. Medborgarna måste ju få den hjälpen de behöver

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *